Tillbaka

Bokhandel på 1 200 kvadrat öppnar i Linköping

2021-10-12
av Kristian Lönner
Johan Hagesund är drivande i Linköpings bokhandel.
Foto: Mirja-Liisa Niemi

Nästa år planerar en ny stor bokhandel med caféavdelning öppna i Linköping. Bokhandeln kommer ingå i Ugglan och bakom satsningen finns en hemlig finansiär.

När årets bokrea tog slut stängde Akademibokhandeln dörrarna för gott på Nygatan i Linköping. Men den 1 augusti nästa år ska en ny bokhandel, som får namnet Linköpings bokhandel, öppna i samma lokaler och precis som tidigare blir det också en avdelning med café.

– Vi tror att det finns underlag för en bokhandel till i Linköping. Framför allt om vi kan komplettera med ett annat sortiment och även ha en lite annan typ av verksamhet som föredrag och kulturaktiviteter, säger Johan Hagesund som är i aktiv i bokhandelsprojektet men också är förläggare på Dibb förlag, som ger ut böcker som är lokalt förankrade i Linköping.

Lokalen på Nygatan är på totalt 1 200 kvadratmeter och 700 – 800 kvadrat ska utgöras av bokhandeln.

– Sortimentet blir brett och ambitionen är att ha all aktuell litteratur och även en del backlist. Vi räknar med att ha 20 – 25 000 titlar i lager och även ha en avdelning för non books, säger Johan Hagesund.

Storsatsningen kan förverkligas tack vare ett förmånligt lån från en privat finansiär som i dagsläget är anonym. Även om det återstår nästan tio månader till öppning söker Linköpings bokhandel redan nu en butikschef.

– Vi vill involvera butikschefen i sammansättningen av övriga personalen och teamet, förklarar Johan Hagesund.

Akademibokhandeln driver i dag två bokhandlar i Linköping, en i ett köpcentrum i stadens norra delar och en centralt på Storgatan.

– Vi ser det inte alls som att vi ska konkurrera bort dem utan tror att vi på något sätt kan berika varandra genom att hålla lite olika sortiment. Som förläggare lokalt har jag också en god relation med Akademibokhandeln, säger Johan Hagesund.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.