Tillbaka

Bokhandeln fixar ny festival i Norrtälje

2022-05-19
av Kristian Lönner
Roslagens bokhandel.
Foto: Privat

På torsdagen startar den första upplagan av Norrtälje litteraturfestival. Och bakom evenemanget står den lokala bokhandeln.

– Alla aktiviteter som uppmärksammar böcker, kultur och det lokala är bra för bokhandeln, säger Anette Grinde som driver Roslagens bokhandel.

Det är inte bara i samband med Stockholms bokhelg som läsare och bokintresserade kan ta del av ett större evenemang den här helgen. I Stockholms läns nordöstra del arrangeras tredagarsfestivalen Norrtälje litteraturfestival för första gången.

– Man måste hitta på nya saker för att uppmärksamma litteraturen, bokhandeln och kulturen, säger Anette Grinde.

Biblioteket och kyrkan på orten är också involverade och vissa av programpunkterna sker i deras lokaler.

– Fokus är på ord och litteratur. Vi har också poesi företrädelsevis för ungdomar vilket är en krets som bokhandeln normalt inte når i så stor utsträckning.

Anette Grinde har aktivt satsat på att skapa evenemang i och kring bokhandeln under de drygt fyra år som hon drivit Roslagens bokhandel. Boksigneringar, föreläsningar och bokcirklar arrangeras återkommande.

– Bokhandeln har blivit en plats för viktiga samtal. Och bokcirklarna är något jag upplever att det talas mycket om både i och utanför bokhandeln.

Du driver bokhandeln själv och har öppet sex dagar i veckan. Hur orkar man med alla kringaktiviteter?

– Jag tänker att så länge jag håller på så är aktiviteter, bokcirklar, signeringar och samtal i stort det som jag vill lägga mest krut på. Men visst, ibland undrar man hur man orkar.

Har du även kunnat se att ekonomin stärkts, eller hur mår bokhandeln i dag?

– Det är tufft. Under de här fyra åren har alla år varit väldigt olika. Första åren var jag nybörjare, sedan kom pandemin och nu efteråt drabbas man av helt andra strömningar i folks beteenden som inte går att jämföra med hur det var tidigare. Jag fick en liten skjuts av pandemin men nu upplever jag att det är tuffare.

Hur bedömer du intresset för den nya litteraturfestivalen?

– Jag kan bara hoppas att det kommer att drälla av folk på torget och komma mycket människor till både biblioteket och kyrkan, säger Anette Grinde.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.