Tillbaka

Bokhandeln i Karlshamn till salu

2020-10-13
av Matilda Källén
Foto: Tony Viksten

Lundins bokhandel i Karlshamn, som grundades 1831, ligger ute till försäljning. Nuvarande ägaren Tony Viksten hoppas på en köpare med koll på branschen.

Tony Viksten har arbetat i Lundins bokhandel i Karlshamn sedan 1998. För tio år sedan köpte han bolaget av sin far. Men nu har det blivit dags att göra något annat.

– Vad får framtiden utvisa. Först ligger fokus på att sälja, säger han.

Bokhandeln i Karlshamn grundades 1831 och har legat på sin nuvarande adress på centrala Drottninggatan sedan 1950-talet. I dag är bokhandeln, som ingår i bokhandelskedjan Ugglan, Karlshamns enda. Staden har ett antikvariat, liksom ett par större matbutiker med visst bokutbud, men det är enligt Tony Viksten mycket som går förlorat om bokhandeln försvinner. 

– Så jag känner ett visst ansvar gentemot kommunen, att hitta en köpare. Annars kommer bredden på titlar och nya titlar att saknas. Vi tar också in lokala författare, som kanske skulle förlora ett sätt att nå ut, säger han.

Om Tony Viksten inte hittar någon som vill driva bokhandeln vidare så kommer han att avveckla verksamheten. Han siktar dock på att hitta en köpare innan årsskiftet, och betonar att den som tar över får en kunnig personal om två personer på köpet. 

– Du får också en bokhandel som är inarbetad och lönsam, fortsätter han, och pekar bland annat på hur Lundins bokhandel hanterat coronapandemin med försäljningssiffror som pekat uppåt i stället för nedåt.

Vem vill du ska köpa?
– Framför allt någon som har koll på branschen. Det här är ingenting som du kan utbilda dig inom, det gäller att hela tiden hänga med och vara uppdaterad. Det är nog också ett måste att man befinner sig på plats.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.