Tillbaka

Bokhandeln i Lindesberg till salu

2020-12-08
av Matilda Källén
Bokhandlarna Olle och Per Nelzén.
Bokhandlarna Olle och Per Nelzén.
Foto: Privat

Bröderna Olle och Per Nelzén har drivit Blombergska bokhandeln i Lindesberg i över trettio år. Nu har det blivit dags att sälja.

 – 1953 klev Tenzing och Sir Edmund Hillary upp på Mount Everest. Stalin dog. Churchill fick Nobelpriset i litteratur. Och jag föddes. Så pass gammal är jag. Vi har drivit butiken sedan 1987, jag och brorsan, men nu är bränslet slut, säger Olle Nelzén om varför duon beslutat sig för att sälja.

Blombergska bokhandeln etablerades redan 1856 och är i dag Lindesbergs enda bokhandel. Den som tar över får en ”fräsch butik med gott renommé”, liksom en verksamhet med stort stöd från lokalbefolkningen, menar Olle Nelzén.

– De förstår att vi vill sluta, och hoppas verkligen att någon tar över.

Vem vill ni ska ta över?
–  Gärna någon med ett kulturintresse – Lindesberg har ett rätt gediget kulturliv – men också förståelse för den föränderliga värld vi lever i. Jag är totalt ointresserad av att exponera mig på Facebook och Instagram och allt vad det är, men jag förstår att det är en annan värld i dag. Man måste kunna vara aktiv på sociala medier, och samtidigt vara beredd att bita i.

Blombergska bokhandeln, som ingår i bokhandelskedjan Ugglan, redovisade vid senaste tillgängliga bokslutet en nettoomsättning på 3,7 miljoner kronor och ett resultat (efter finansiella poster) på 81 000 kronor. Enligt Olle Nelzén har butiken också stått sig genom coronapandemin. Man har inte behövt korttidspermittera någon personal och ligger omsättningsmässigt i nivå med förra året.

– Den som tar över får väldigt bra möjligheter att driva en lönsam butik, fortsätter han.

Han uppger inte vad bröderna säljer bokhandeln för, men att det rör sig om ”mycket förmånliga villkor för köparen”.

Vad innebär det?
– I princip att man inte behöver finansiera så mycket, eller riskera att få ekonomiskt sanera. Vi försöker inte få ut så mycket pengar av det här. Det är viktigare att butiken lever vidare. 

Nu är bokhandelns två anställda uppsagda. Planen är att verksamheten ska överlåtas 1 maj 2021. Har man inte hittat en köpare till dess kommer bokhandeln att läggas ned.

Kommer ni att hinna hitta en köpare?
– Vi hoppas det. Det är ambitionen. Vi har faktiskt just nu en som vi ska träffa och som är intresserad. 
 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.