Tillbaka

Bokhandeln i Motala stänger efter 170 år

2020-04-16
av Kalle Laxgård
Foto: Elin Julander

Akademibokhandelns franchisetagare i Motala avvecklar butiken.

Coronaviruset fick dem att fatta beslutet.

– Vi har gjort vad vi har kunnat, säger ägaren Lennart Julander.

Tillsammans med sin fru Åse Julander har Lennart Julander drivit bokhandeln i Motala sedan 1996, de senaste åren som franchisetagare inom Akademibokhandeln.

Nu har de fattat beslutet att stänga butiken.

– Vi klarar inte våra kostnader, så vi blir tvungna att avveckla, säger Lennart Julander.

Till slut var det coronaviruset som avgjorde beslutet.

Sedan 2011 har paret valt att vid två tillfällen flytta till bättre lägen, för att motverka den sjunkande försäljningen. Men medan hyran har stigit har omsättningen inte gjort detsamma i tillräcklig takt. Sedan 2013 har kurvan närmast varit ett streck längs sex miljoner kronor. Vinst har varvats med förlust vartannat år.

– Vi har bett fastighetsägaren om rabatter, och det på två nivåer: Dels på grundhyran och nu också som en konsekvens av coronan. Men det har inte gått, säger Lennart Julander.

Sedan en tid har Lennart och Åse Julander skött butiken själva, till låga löner. Privata pengar har skjutits till. Parets mål har varit en tredje flytt, till en mindre lokal med lägre hyra.

Vi hade tänkt klara oss fram till nästa förhandling, det hade ju kunnat finnas andra lokaler lediga då. Men nu blev vi tvungna att ta beslutet. Annars hade alla pengar i företaget runnit i väg till hyra och vi kan inte göra så mot våra kreditgivare och leverantörer, säger Lennart Julander.

Akademibokhandelns vd, Maria Edsman, beklagar beskedet.

– Det är väldigt tråkigt. Framför allt eftersom de verkligen har kämpat för att få det här att funka. De har lagt in otroligt mycket kraft. Men med corona ovanpå, då blir det svårt att hålla ut om man inte har marginalerna till att börja med, säger hon till SvB.

Lennart Julander säger att bokhandeln i Motala är 170 år gammal. Nedläggningen innebär att staden med drygt 30 000 invånare förlorar sin enda bokhandel.

I morgon fredag inleds utförsäljningen. Såväl varor som butiksinredning ska bort.

– Det är ju fler butiker som är i samma situation i vår lilla stad och vi tyckte att det var bäst att dra i gång direkt och inte vara sist. Corona skördar ju inte bara bokhandel. Det är andra branscher också, säger Lennart Julander.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.