Tillbaka

Bokhandeln laddar inför Twilight-bok

2010-06-04
av Alberte Bremberg
Foto: Senaste Twilight-boken väntas locka många fans.
Flera boklådor öppnar tidigt i morgon lördag när senaste delen av Stephenie Meyers Twilight-saga släpps klockan 06.01 svensk tid. Säkerheten kring släppet har varit rigorös och ett stort antal morgonpigga fans väntas komma till boklådorna.

Tanners andra liv, den sista delen i Twilight-serien av Stephenie Meyer, har tryckts i en första upplaga på 100 000 exemplar. Den släpps exakt samtidigt som den engelska upplagan i morgon, lördag, klockan 06.01. Både de engelska och svenska böckerna har levererats till bokhandlar runt om i Sverige i förseglade lådor med varningstext.

Flera boklådor satsar på speciella event i samband med lanseringen. På Bokia i Halmstad öppnar man tidigt på morgonen med en liten ”Meyerfrukost” bestående av blodliknande syltmackor eller kärleksmums.

– Står folk här när jag kommer i morgon släpper jag in dem. Men vi får inte börja sälja förrän den släpps i USA klockan 06.01. Vi sprättar väl upp kartongerna direkt i butiken så får folk roffa åt sig, säger Ulrika Larsson, butikschef.

På SF-bokhandlarna i Göteborg och Stockholm tänker man också sälja boken så fort man får:

– Det blir nog ingen Harry Potter-hysteri, men en viss kö förväntar vi oss. Vi kommer att öppna precis 06.01, säger Glenn Petersen, butikschef i Göteborg, som tagit in cirka 200 böcker inför morgondagen. På SF-bokhandeln är kunderna ofta intresserade av de engelska utgåvorna av böckerna och därför är hälften av böckerna som säljs på originalspråk.

Att anordna ett evenemang som morgondagens kommer enligt Glenn Petersen att öka försäljningen:

– Dels är det en bra försäljningsgrej, men det är också kul att det händer något, att kunderna får känna sig lite speciella som får boken före alla andra.

SF-bokhandeln i Stockholm kommer dessutom senare i sommar att anordna två Twilight-veckor för ungdomar i åldern 12-16 år, där de får prova fanfiction, blogga och spela rollspel. På Perssons Bokhandel Sollentuna samarbetar man i morgon med Sollentuna Bibliotek inför boksläppet. Tillsammans anordnar bibliotek och bokhandel en frukost med högläsning ur Bree Tanners andra liv och försäljning av boken på både engelska och svenska till specialpris. Att samarbeta med bokhandeln vid olika evenemang har tidigare fungerat bra för Sollentuna Bibliotek. Själva har de numera en hel sektion med vampyrböcker, men böckerna räcker inte till för intresset.

– Det lånas helt vilt där, Twilight-böckerna finns aldrig inne trots att vi har massor med exemplar, säger Ewa Rensjö, samordnare för läsfrämjande och program på biblioteken i Sollentuna. Hon berättar vidare att biblioteket även har en egen Twilightklubb ”Besatt av Twilight” för tjejer i 14-årsåldern och uppåt som också är orsaken till att man anordnar evenemanget.

B. Wahlströms förlag har fått garantera att inget av innehållet läckt ut under översättningens gång. Sammanlagt har Twilight-böckerna i dag sålt i 800 000 exemplar i Sverige.

– Jag tror det är många som väntat på den här boken. Är man ett Twilight-fan så är man, då är man intresserad så länge det finns böcker, säger Lotta Severin, PR-ansvarig på Forma Books.

Andra som anordnar speciella boksläpp tidigt i morgon bitti är Bokia i Mora och Bokia vid Frölunda Torg i Göteborg.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.