Bokhandeln nöjd med julhandeln
– Ålevangeliet har gått jättebra under året och fortsatte sälja bra, säger Maria Edsman, vd för Bokhandelsgruppen.
Hon nämner också Nobelpristagaren Olga Tokarczuks Löparna, Skärmhjärnan av Anders Hansen samt Alfred Nobel-biografin Nobel: Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris som tre andra storsäljare. För Bokus och inte minst Akademibokhandeln har även försäljningen av non-books varit mycket viktig till julen.
– Det brukar vara ungefär 70 procent böcker och 30 procent non-books för Akademibokhandeln, men under julen har det varit mer non-books än det brukar. Vi säljer mycket familjespel då och eftersom de har högt snittpris blir försäljningen hög, säger Maria Edsman.
Även Sakari Luovio, försäljningschef på Adlibris, är nöjd med försäljningen under november och december.
– Det blev tillväxt jämfört med åren 2016 - 2018, och det gick bättre än vad vi hade prognostiserat. Jag vill inte prata om procent men det är en klar förbättring, säger han.
Han nämner Ålevangeliet, Matilda Gustavssons Klubben och Fredrik Lindströms Svenska dialekter som tre storsäljare. Men det är en annan sak som gläder Sakari Luovio mest.
– Vår logistik höll hela vägen fram till julafton.
Här finns också huvudförklaringen till varför omsättningen ökade, tror Sakari Luovio.
– Det har varit helt avgörande att vi kunnat hålla våra kundlöften. Hela bolaget har jobbat för att klara julen, och det handlar inte bara om leveranser utan också om att jaga de bästa priserna och samarbeta med förlagen.

Foto: Press
På Pocketshop var det Karin Smirnoffs böcker som försvann snabbast från pockethyllorna. Bland de inbundna var Matilda Gustavssons Klubben en storsäljare. För kedjan gick försäljningen ned på flygplatserna men tack vare en ökning i övriga butiker blev det totalt sett en liten ökning av omsättningen.
– Vi är nöjda med julhandeln, konstaterar Torbjörn Elbe, försäljningschef på Pocketshop.
Liknande tongångar hörs från Bertil Kröjtz, ägare till Akademibokhandelns franchisebutik i Mora. Försäljningen var bred, inga titlar stack ut, Tokarczuk gick betydligt bättre än Handke, och stora mängder spel och pussel lämnade butiken. Totalt landade omsättningen på ”nån procent upp” jämfört med året innan.
– Det går ju upp och ner det där. Men på hela taget blev det bra, säger Bertil Kröjtz.
Nöjd är även Eva Nordgren. De senaste åren har hon och kollegorna i Ericssons bokhandel i Ljusdal märkt en förändring. I allt högre grad handlar ortsbefolkningen i butiken, i stället för att åka de 15 milen till huvudkonkurrenten, Birsta köpcenter utanför Sundsvall. Folk är vana att åka långt, säger hon.
– Men jag upplever att vi fått en yngre kundgrupp som vi inte hade för 3-5 år sedan. Vi har ju konkurrerat med nätet i 20 år, så den biten kan vi ju. Det är väldigt positivt.
Enligt Eva Nordegren ökade bokförsäljningen med fem procent i julhandeln mot 2018. Till böckerna som gick bra hör Ålevangeliet och Anna-Karin Palms bok om Selma Lagerlöf.
– När jag drar ut en lista över vad som sålt är det inte några särskilda titlar, utan en väldig bredd. Så det försöker vi att ha, en väldig bredd.

Foto: Ola Kjelbye
Ugglan-kedjan har inte hunnit sammanställa sina siffror för julhandeln ännu, men enligt kollegorna som Anders Billing, Ugglans vd, har hunnit prata med verkar julhandeln ha gått bra.
– Om det innebär att det gått som väntat eller till och med ökat får vi se, men för min butik (Nils Asp Bok- och Pappershandel, reds. anm.) är jag väldigt nöjd. Vi började öka väldigt bra i november, sen fortsatte det flytet in i december. Vi slog till och med 2017 års försäljning.
Var det något särskilt som ökade?
– Nej, det var ganska jämt fördelat mellan böcker och non-books. Sedan vet jag inte hur mycket det spelat in att vi hade Nobelpristagare i år, och att Augustpriset gick till Ålevangeliet vars författare ju kommer från Malmö, som ligger oss i Höllviken nära.
Märkte du några trender?
– Vi har känt något i luften hela hösten, det känns som om folk börjar komma tillbaka till den fysiska handeln. Genomsnittsköpen per kvitto är högre i år än tidigare. Folk har kanske börjat tänka att man som konsument faktiskt kan påverka hur saker och ting går. Kunderna känns engagerade nu och frågar hur det går för oss, säger Anders Billing.
Vad tyckte du om artikeln?