Tillbaka

Bokhandeln ökade första halvåret – non books starkt bidragande

2022-09-19
av Kristian Lönner

Allmänbokhandeln ökade sin omsättning med 6,8 procent första halvåret, visar en ny rapport från bokhandelsekonomen Leif Olsson. Det är särskilt Akademibokhandeln, där försäljningen av övrigt sortiment ökat kraftigt, som bidrar till förbättringen.

Den totala omsättningen för allmänbokhandeln i Sverige uppgick till 804 miljoner kronor, enligt rapporten från Leif Olsson som grundar sig på momstaxeringar från 207 butiker. 484 miljoner kom från bokförsäljning.

Akademibokhandeln står för 600 miljoner, alltså tre fjärdedelar av den totala omsättningen. Kedjan ökade sin omsättning under första halvåret i år med 9,2 procent jämfört med samma period förra året. Bokförsäljningen ökade med 6,6 procent och övrigt sortiment med hela 14 procent.

Bokusgruppen, där Akademibokhandeln ingår, lämnar inga kommentarer kring dessa nya siffror men hänvisar till tidigare publicerade försäljningssiffror där Akademibokhandeln, exklusive franchisetagarna, redovisat ökad försäljning av övrigt sortiment med 15,8 procent under andra kvartalet och 12,7 procent för första halvåret.

En viktig förklaring till den förbättrade försäljningen är att Akademibokhandeln nu erbjuder hela sitt övriga sortiment online och inte bara i butik.

– Att vi nu kan visa och sälja hela vårt produktutbud är avgörande för att hjälpa våra kunder i sina köpbeslut och ge kunderna möjlighet att handla på det sätt de väljer att köpa sina produkter. Vi vill att kunderna ska kunna inspireras i vår e-handelsbutik på samma sätt som i våra butiker för att sedan välja om de vill klicka hem produkterna eller handla i våra butiker, skriver Johan Junehed, försäljningschef på Bokusgruppen, i ett mejl till SvB.

Vilken typ av övrigt sortiment är det som framför allt går bra?

– Vi har sålt väldigt bra av spel och pussel, speciellt under pandemin när kunderna sökte förströelse i hemmet, men även skapande produkter, anteckningsböcker och pennor för alla behov är efterfrågade.

Kommer ännu fler produkter tillgängliggöras online i framtiden?

– För närvarande är det sortimentet som finns i våra fysiska butiker som säljs online men det kan vara aktuellt att bredda produktutbudet på sikt då vi vill vara en naturlig handelsplats för ett skriv, skapa och spelsortiment, svarar Johan Junehed.

För Ugglan slutade första halvåret med en nästan oförändrad omsättning (minus 0,4 procent) jämfört med föregående år. Leif Olssons rapport visar också att det är de allra minsta butikerna, med en omsättning under 4 miljoner kronor, som har haft det tuffast att möta 2021 års pandemipåverkade siffror. Hos dessa butiker, 51 till antalet, minskade bokförsäljningen med 6,7 procent och den totala omsättningen med 8 procent under första halvåret. För de stora butikerna, med en omsättning över 8 miljoner kronor, var utvecklingen den motsatta. Här ökade bokförsäljningen med 6,6 procent och den totala omsättningen med 9 procent.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.