NYHETER

Bokhandeln om Augustvinnarna: ”Säljer som smör”

Vinnarna av Augustpriset 2023.
Vinnarna av Augustpriset 2023.

Efter att årets Augustprisvinnare presenterats är det positiva tongångar bland bokhandlare. Vinnaren i den skönlitterära kategorin spås bli årets julklapp.
– Det är jag övertygad om, säger Sakari Luovio, nordisk försäljningschef på Adlibris.

Publicerad Senast uppdaterad

På Adlibris har man redan, knappt ett dygn efter att de vinnande titlarna presenterats, sett en ökad efterfrågan.

– Vi säljer som smör just nu, framför allt av den skönlitterära vinnaren. Alla tre vinnare gick direkt till topplistan och vi ser en ökad efterfrågan på samtliga titlar, säger Sakari Louvio.

Att den skönlitterära vinnaren, Andrev Walden med sin debutroman Jävla karlar, går bra är återkommande hos de bokhandlare som SvB pratar med. Stefan Andersson, ägare av Ewerlöfs bokhandel i Sala, tror att den har chans att bli den bäst säljande Augustprisvinnaren någonsin.

– Jag tror mycket på Walden. Det här kommer att bli, om inte den bästa, så en av de bättre Augustprisvinnarna som vi har sett vad gäller försäljning.

På Bokus och Akademibokhandeln har Andrev Waldens roman gått bra också innan han presenterades som vinnare av årets Augustpris.

– Försäljningsmässigt har den gått bättre än tidigare vinnare redan innan prisutdelningen, vilket ju bör betyda att den kommer att gå bättre när vi summerar julhandeln också, säger Esbjörn Knutsson, ansvarig för företagets skönlitterära kategori, och fortsätter:

– Jag vet att många, när de har läst Jävla karlar fortsätter att leva i den boken och pratar mycket om den. Så jag tänker att ett Augustpris bara är ett plus, att det redan finns många ambassadörer för den där ute är väldigt bra.

”Smalare än tidigare”

Årets vinnare i fackbokkategorin, Per Svensson med Zorn: Ett liv, en tid, är smalare än tidigare år, tycker Stefan Andersson.

– Zorn är väl känd och etablerad, men den är ju lite mer nischad än en fackbok om en aktuell samhällsdebatt eller historia.

Vinnaren i barn- och ungdomskategorin brukar inte få ett så stort uppsving i ökad försäljning på Ewerlöfs, säger Stefan Andersson.

– Barnboken har vi inte sett någon ökad försäljning av än, men barnböckerna har sin period framför sig nu i december. Generellt märks det mindre på barn- och ungdomsboksidan vad gäller Augustpriset, det är ju en betydligt snävare kundkrets.

Sakari Luovio menar att samtliga årets Augustpristitlar är kommersiellt gångbara.

– De nominerade titlarna var redan kommersiella. Och vinnarna likaså. Det här är bredare titlar som kan nå en bredare publik.

– Vi har årets julklapp vill vi tro, i alla fall i den skönlitterära vinnaren, så vi är förstås glada.

De vann Augustpriset

Årets skönlitterära bok: Andrev Walden, Jävla karlar (Polaris) 

Årets fackbok: Per Svensson, Zorn: Ett liv, en tid (Bonniers förlag)

Barn- och ungdomsbok: Oskar Kroon och Hanna Klinthage, Vitsippor och pissråttor (Rabén & Sjögren)

Lilla Augustpriset: Emilia Piotrowska, Och allting dör

 

Powered by Labrador CMS