Tillbaka

Bokhandelsgruppen hoppas slippa uppsägningar

2020-03-20
av Kristian Lönner
Maria Edsman, vd för Bokhandelsgruppen.
Foto: Sara Mac Key

Hyreskostnader, öppettider och regeringens stödåtgärder – Bokhandelsgruppen vänder nu på alla stenar för att undvika uppsägningar.

Bokhandelsgruppens huvudkontoret i Stockholm är nästan öde. De allra flesta anställda jobbar hemifrån. Deras gemensamma fokus ligger på att parera för coronavirusets verkningar.

– Vi försöker föra diskussioner med fastighetsägare eftersom hyror är en stor kostnadspost. Vi ser också över hur vi kan använda regeringens stödåtgärder, säger Maria Edsman, vd för Bokhandelsgruppen där både Bokus och Akademibokhandeln ingår.

Runt om i Sverige har företag de senaste dagarna tvingats till både uppsägningar och permitteringar. Personalfrågan är högt på dagordningen även hos Bokhandelsgruppen.

– Vi hoppas slippa göra uppsägningar. Men det är ju inte omöjligt att vi kan behöva använda oss av några av de andra möjligheterna som finns, exempelvis korttidsarbete. Det är en åtgärd som gör att vi kan behålla vår värdefulla personal, säger Maria Edsman.

Att det är just ett virus som orsakat den pågående krisen i samhället gör utmaningarna speciella.

– Det som är utmanande är att se hur vi kan anpassa kostnaderna efter minskad omsättning samtidigt som vi också kan få en situation där vi behöver täcka upp för att många anställda är hemma för sjukdom eller vab. En sak vi tittar på är om vi kan minska öppettiderna i vissa butiker.

Har ni kunnat se att försäljningen flyttat över från butik till nätet?

– Det är inte så att vi känner att all försäljning som vi tappat i butik flyttat över till e-handeln. Just nu kan jag tänka mig att folk har fullt upp med att rodda sin vardag. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.