Tillbaka

Bokhandlare som blev årets företagare

2010-03-08
av Lars Schmidt
Foto: Ola Kjelbye
Hallå där Christoffer Palmer, som har utsetts till årets företagare i Höganäs för att du på fem år förnyat bokhandeln och mångdubblat omsättningen. Hur känns det?

t känns otroligt hedrande, nästan som att få en Oscar. Jag gick som på moln när jag fick utmärkelsen. Butiken är full av blommor och folk kommer in för att gratulera hela tiden.

För drygt två år sedan sa du till Svensk Bokhandel att ditt mål var att gå från att vara en bra bokhandlare till en fantastisk bokhandlare. Är du där nu?

– Nej, det är jag inte. Jag är nog jävligt bra, men inte fantastisk. Då var jag inspirerad av Jim Collins bok From Good to Great, men den behöver man inte läsa. Det räcker med poängen: Många nöjer sig med good, men man ska inte stanna upp utan fortsätta och sikta mot fantastisk.

Försäljningen ökar hela tiden. Hur bär ni er åt?

– Det är de många små detaljerna, allt från cappuccinomaskinen till valet av klassisk musik i bakgrunden. Vi lägger otroligt mycket kraft på sådant som att välja presentpapper och snören. Man får väldigt snygga paket här!

Slår ni fortfarande in allt själva?

– Absolut. Den 23 december hade vi en extra anställd bara för att slå in paket. Vi slår in året om.

Du har höjt omsättningen från 1,5 miljoner kronor när du tog över för fem år sedan, till över fem miljoner kronor fram till sista april förra året. Hur har det gått sedan dess?

– I de fem miljonerna låg vår outletbutik vid Höganäs keramik som omsatte cirka 1,3 miljoner kronor förra året. Sedan dess har väl butiken inne i Höganäs ökat några procent, men outleten med väldigt många procent. Den gick fruktansvärt bra 2009. Det är visserligen lite pengar vi tjänar per bok, men det är väldigt många böcker.

Men resultatet för hela rörelsen blev bara drygt 70 000 kronor?

– Jag behövde betala lite skatter så jag tog ut en ganska stor lön förra året. Men resultatet blir bättre i år. Jag har bland annat ökat marginalerna på papper- och kontor.

Har du varit för billig tidigare?

– Ja. Men jag kollade runt på vad Akademibokhandeln och andra tog, och sedan höjde jag.

Vad har du mer för sidosortiment?

– Jag sitter just nu och beställer köksförkläden från Olsson & Lohaven. Det är kul. Sedan ställer jag ut lite kökshanddukar och servetter bland kokböckerna, så lyfter de varandra.

Nu har du två butiker. Vad blir nästa steg?

– Jag har precis skrivit på för en sommarbutik utanför Visby. Det är Iittala, som har Höganäs Keramik, som öppnar en outlet på en nedlagd bondgård där och de frågade om jag ville vara med i en separat butik.

Då kommer du att slåss med bland andra Roland Salemark på Bokia i Visby.

– Roland är en kollega och vän som jag känner sedan gammalt. Jag har pratat med honom. Och det här är ren outlet, bara remainders, så jag kommer inte att konkurrera med de titlar han har i sin butik.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.