Tillbaka

Bokhandlarfamilj instiftar nytt litteraturpris

2020-12-09
av Matilda Källén
Anders Löfberg, bokhandlare, och Andreas Ekström, pristagare.
Anders Löfberg, bokhandlare, och Andreas Ekström, pristagare.
Foto: Privat / Rikard Westman

Bokhandlaren Anders Löfberg hedrar sin far och bror med ett litteraturpris som ska tilldelas journalister och författare. 
– Vi måste börja ge tillbaka till de vi lever av, säger han.

Anders Löfbergs far John-Olof arbetade som bokhandlare i hela sitt liv. Sedan plockade sönerna upp stafettpinnen. Det är en familjetradition värd att hylla, menar Anders Löfberg, som i dag driver Söderslätts Bok & Papper i Trelleborg och Bokhandeln i Ystad.

– När jag och min bror Torben sålde våra fastigheter blev det rätt mycket pengar över. Vi pratade till och från om att vi ville hedra vår far med ett litteraturpris. Sedan gick åren, det blev tuffare i branschen, min bror gick bort, och jag funderade på hur jag skulle kunna göra det här själv.

Nu har Familjen Löfbergs litteraturpris till minne av John-Olof och Torben äntligen blivit verklighet. En gång om året kommer det att delas ut till en svensk journalist eller författare som gjort avtryck – oavsett genre. Den första som tilldelas priset är Sydsvenskan-journalisten Andreas Ekström, som nåddes av nyheten om utmärkelsen i förra veckan. 

”Ett par talarpriser har jag vunnit, men aldrig tidigare något för mitt skrivande. Därför blev jag så väldigt tacksam över detta”, kommenterar han på Twitter.

Enligt Anders Löfberg är Andreas Ekström en pristagare som ”verkligen platsar”.

– Priset ska gå till någon som sticker ut, och som inte har fått en massa priser tidigare. Det är många som förtjänar det, men varför ska jag ge det till Klas Östergren, som redan prisats och har pengar? säger han.

Han menar att det i dag är viktigare än någonsin att författare och journalister kan verka som ”utposter mot odemokratiska och ojämlika krafter”.

– Vi måste också börja ge tillbaka till de vi lever av, alltså författarna. Jag tycker generellt att förläggarna är rätt snåla mot sina författare, särskilt mot de som är på gång, fortsätter han.

Priset består av 30 000 kronor – i år, framöver kan summan komma att ändras beroende på boklådornas ekonomi – samt en litografi av Lundakonstnären Per Sandberg. 

Fadern hade varit ”överförtjust”, tror Anders Löfberg.

– Han hade filosofin att alla pengar som tjänas i bokhandeln, ska gå tillbaka till bokhandeln. Så har vi alltid levt. Det har alltid varit vår ledstjärna.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.