Tillbaka

Bokhandlarna vann mot Segulah

2001-03-23
av Yvonne Lindberg
Den segslitna tvisten mellan 18 aktieägare och riskkapitalbolaget Segulah är nu definitivt avslutad. Högsta Domstolen avslog i dagarna Segulahs begäran om att få prövningstillstånd. I s...
Den segslitna tvisten mellan 18 aktieägare och riskkapitalbolaget Segulah är nu definitivt avslutad. Högsta Domstolen avslog i dagarna Segulahs begäran om att få prövningstillstånd. I stället får Segulah ersätta de före detta aktieägarna med drygt åtta miljoner kronor för att man avbröt Seelig-affären 1998. Det var i december förra året som Segulah överklagade Svea Hovrätts dom till HD. Hovrätten hade 8 november vänt upp och ned på tingsrättens dom och slagit fast att Segulah gjort fel då man avbröt köpet av bokgrossisten Seelig 1998. Segulah hade lagt ett bud på 48 miljoner kronor och affären betraktades som avgjord, då Segulah drog tillbaka sitt bud. Orsaken var att Seeligs vd Juha Vouri Karvia hade sagt upp sig. Enligt Segulah var det en förutsättning för att affären skulle bli av att Vouri Karvia var vd. I stället för Segulah blev Bibliotekstjänst ägare till Seelig för en köpeskilling på 37 miljoner kronor. Aktieägarna vände sig till tingsrätten för att få prövat om Segulah gjort sig skyldig till avtalsbrott och begärde att Segulah skulle ersätta aktieägarna med totalt 10,8 miljoner kronor. Ersättningskraven avslogs av tingsrätten och de klagande aktieägarna dömdes att betala rättegångskostnaderna på en dryg miljon kronor. Men när de överklagade till hovrätten fick de rätten på sin sida. Hovrättens dom vinner nu laga kraft och Segulah ska ersätta de före detta aktieägarna med sammanlagt 8,1 miljoner kronor, samt stå för alla rättegångskostnader. De tidigare aktieägarna tillhör bokhandeln och drygt 2,5 miljoner kronor av de åtta miljonerna går till olika ”sektioner” inom Svenska Bokhandlareföreningen. Beskedet belv en positiv överraskning för Svenska Bokhandlareföreningens ordförande Dag Klackenberg. – Den första spontana reaktionen är att en lång tvist är över och det känns alltid skönt. Den andra är att alla som var med i denna process får det tillägg till köpeskillingen som vi ansåg att vi hade rätt till. Ni hade begärt 10,8 miljoner kronor, men får nu 8,1 miljoner kronor… – Det blev lite mindre, men så är det ju alltid. Det är en stor sak att vi har vunnit och det känns bra med tanke på att det var många som sade till mig att de inte trodde att det skulle gå. Jag har lagt väldigt mycket tid på det här, säger Dag Klackenberg.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.