Tillbaka

Bonnier Books skänker 165 000 euro tillsammans med medarbetarna

2022-03-07
av Karin Selåker Hangasmaa
Håkan Rudels, vd på Bonnier Books, berättar om insamlingen till förmån för UNHCR och Röda korset.
Håkan Rudels, vd på Bonnier Books, berättar om insamlingen till förmån för UNHCR och Röda korset.
Foto: Sara Mac Key

Tillsammans med medarbetarna skänker Bonnier Books nu över 165 000 euro till förmån för Ukraina. Fyra förlag inom koncernen går också gemensamt samman och ger ut en barnbok om kriget på Krimhalvön.

Förra helgen meddelade Bonnier Books sina anställda att förlaget skulle skänka 50 000 euro till Röda Korset och Sverige för UNHCR för att stötta organisationernas arbete på plats i Ukraina. 

– Vi sa att vi matchar allt som skänks, upp till 50 000 euro, under en vecka, eftersom det var så bråttom att snabbt få in pengarna, berättar Bonnier Books vd Håkan Rudels.

I slutet av veckan stod det klart att de anställdas insamling passerat 50 000 euro. 

– Medarbetarna har varit fantastiska. Bonnier Books skänker 100 000 euro och de anställda mellan 65 000–70 000 euro, den insamlingen är fortfarande öppen. 

Författaren till barnboken Maya och hennes vänner av Larysa Denysenko.
Bonnier Carlsen ger ut författaren Larysa Denysenkos barnbok om ockupationen av Krimhalvön. FOTO: Bonnier Books, PEN international

Dessutom går fyra av barnboksförlagen inom Bonnier Books ihop och ger ut en barnbok till stöd för barnen i Ukraina. Boken heter Maya och hennes vänner och är skriven av den ukrainska författaren Larysa Denysenko och illustrerad av Masha Foya, skriver Bookseller.

Berättelsen skildrar den nioåriga flickan Maya och hennes klasskompisars vardag och rädsla för det överhängande krigshotet efter att delar av Krimhalvön ockuperats 2014. Boken ges ut samtidigt i Sverige, Finland, Polen och Storbritannien och all vinst kommer att doneras till Unicef. I Sverige är det Bonnier Carlsen som ger ut boken och förlaget kommer att skänka alla intäkter till Unicef.

De svenska bokhandlarna Adlibris, Akademibokhandeln, Bokus och Ugglan har anslutit sig till initiativet och kommer att donera intäkterna från försäljningen till Unicef.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.