Tillbaka

Bonniers lägger ner i Frankrike

2019-01-23
av Lars Schmidt
Jim Zetterlund CFO Bonnier Books
Foto: Foto: Sara Mac Key

Bonniers franska barnboksförlag Editions Piccolia begärs i likvidation. Därmed har Bonnier Books ingen verksamhet kvar i Frankrike

– De två senaste åren i Frankrike har varit tuffa, framför allt på massmarknaden, säger Bonnier Books CFO Jim Zetterlund om bakgrunden till beslutet.

Editions Piccolia grundades 1991 och har ägts av Bonnier Books sedan 2001. Förlaget riktar sig till barn 0 – 12 år och utgivningen har bestått av cirka 250 titlar per år. Men verksamheten har påverkats av en svag marknad vilket enligt Jim Zetterlund medfört en otillräcklig omsättning och förlusttyngda år.

Redan förra året fattade Bonnnier Books beslutet att lämna både den franska och amerikanska marknaden. För en vecka sedan kom beskedet att man sålt det amerikanska barnboksförlaget Little Bee och förra året såldes det lilla franska förlaget ELCY till den franska ledningsgruppen.

Bonnier Books har det senaste året också försökt sälja Editions Piccolia, men valde nu att begära bolaget i likvidation.

– Vi har inte fått in något intressant bud. Det här var den bästa lösningen utifrån företagets förutsättningar, säger Jim Zetterlund.

Editions Piccolia omsatte motsvarande 95 miljoner kronor 2018 (97 miljoner kr 2017). 59 anställda berörs av nedläggningen.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.