Tillbaka

Bonniers lanserar nytt bokpris

2015-11-18
av Niklas Strömberg
Johanna Axiander, marknadschef för Bonniers Bokklubbar.

Bonniers Bokklubbar sjösätter nu priset Årets Bok.

Priset ska röstas fram av läsare och delas ut under Bokmässan 2016.

Bonniers Bokklubbar kommer, genom sina litteraturredaktörer, att nominera tio böcker som presenteras i maj nästa år. Då startar en omröstning via en hemsida där vem som helst får vara med att avgöra vilken bok som ska utses till Årets Bok.

Priset ska ges till den titel som enligt läsarna ”bäst berättar en historia sett till handling, karaktärer och miljö”.

– Bakgrunden är helt enkelt att vi känner att boken behöver få uppmärksamhet ur ett läsarperspektiv. Det finns ju många litteraturpriser i dag, men det saknas ett där läsarna får tycka till, säger Johanna Axiander, marknadschef för Bonniers Bokklubbar till SvB.

Vinnaren av priset presenteras under Bokmässan. Den vinnande författaren föräras med en statyett och 30 000 kronor i prispengar. Även förlaget bakom titeln tilldelas en statyett.

I kriterierna för prisets nomineringar betonar Bonniers Boklubbar att urvalet ska vara oberoende av vilket förlag som ligger bakom titlarna.

– Det är jätteviktigt för oss, säger Johanna Axiander. Och det det gäller självklart även Bonniertitlar. Vi är trots vårt namn förlagsoberoende.

 

FAKTA:

Kriterier för nomineringarna:

• Hög språklig kvalitet

• Väl berättad historia sett till handling, karaktärer och miljö

• Tilltala en bred läsekrets

• Svenskt och utländsk skönlitteratur

• Utgiven på svenska i Sverige (oberoende av förlag/egenutgivning) under maj 2015-maj 2016

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.