Tillbaka

Bonniers och Storytel startar bolag för affärssystem

2022-01-25
av Carina Jönsson
Foto: Pressbild

Efter ett års samarbete väljer nu Bonnier Books och Storytel Books att bilda ett samägt bolag för affärssystem för förlag. Bolaget går fortsatt under namnet Mockingbird.

Mockingbird, ett system som följer bokens väg från idé till produkt, byggdes av Bonnierförlagen 2015 och sköts av åtta anställda. Sedan ett år tillbaka samarbetar man även med Storytel Books. Det gemensamma företaget, Mockingbird Publishing Software AB, kommer förutom det två aktörerna att samägas av de anställda, enligt ett pressmeddelande. Bolaget ska utveckla affärssystem åt de egna koncernerna men också åt andra förlag. 
─ I dag saknas moderna system som passar alla typer av förlag, små som stora. Tillsammans har vi en enorm kunskap kring förlagsaffärer som många externa mjukvarubolag aldrig kan ha. Systemlösningar av den här typen är också kostsamma att utveckla på egen hand. Vi ser stora poänger med att samarbeta. Det här är ett affärssystem som kommer att utveckla hela branschen, säger Linda Säresand, vd Storytel Books i pressmeddelandet.

I dagsläget används Mockingbird av Bonnier Books finska förlagsverksamheter och förlagsverksamheterna inom Bonnierförlagen. Systemet börjar användas av Norstedts förlagsgrupp och Gummerus (FI) inom Storytel-koncernen under 2022.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.