Bookmark firar tio år: ”En konkurrensfördel att vara oberoende”
Det var en djärv idé, att som nystartat förlag sikta mot USA:s e-boksmarknad. Förlaget hette förresten inte Bookmark då, utan Stockholm Text.
– Det fanns en bra grundtanke. Vi trodde att boken skulle breddas och att det som hände inom musiken också skulle ske på boksidan. Namnet Text var meningen att bredda bilden av vad en bok är. Stockholm var det coolaste och Text var det bredaste, säger Claes Ericson.
Men redan efter några månader var hela startkapitalet på 1,5 miljoner kronor borta. Förlaget behövde en ny affärsidé. I november 2012 kunde SvB berätta att Stockholm Text startat imprintet Bookmark.
– Samtidigt introducerade Amazon sitt författarindex och listade vilka författare som sålde mest. Just då var det Sylvia Day som var störst, så vi plockade blixtsnabbt upp hennes rättigheter, översatte snabbt som tusan och gav ut Synda som sålde jättebra i julhandeln. Vi bytte USA mot Sverige och Amazon mot Ica. Då gick det bättre.
Men hur kändes att så snabbt helt ändra affärsidé?
– Otroligt skönt! Konkursen hägrade och alternativet var att lägga ned. Att sälja böcker i USA var som att komma rakt in i en storm, med den djävulska konkurrensen som fanns där med många tusen nyutkomna böcker om dagen. Sverige var som en lugn oas i jämförelse med sju stora återförsäljare och svenska författare som kunde synas och göra pr för sina böcker.
Mycket har hänt sedan dess. 2020 gick förlaget över gränsen 50 miljoner i omsättning och Claes Ericson säger att förlaget växte ytterligare förra året, till cirka 65 miljoner. Bookmark har också levererat stabila vinster genom åren.
– 2022 blir första året som vi inte växer varken i antalet titlar eller i personal. Samtidigt är listan för 2023 redan större än årets, så vi kommer växa i omsättning även i år och ta ett lite större steg nästa år.
Är det inte tufft att ha en utgivning som är så stark i ljud utan att ha en strömningstjänst i ryggen?
– Jag vill vända på det och säga att det har varit en konkurrensfördel. Om man är oberoende så är det lika enkelt att få in böckerna i alla de tre tjänsterna. Det finns kontroverser och nackdelar med att tillhöra en tjänst. Förmodligen får du gräddfil just där men kanske blir det lite trögare hos de andra.
Hur många gånger har du fått frågan om du vill sälja Bookmark?
– Det har jag fått ett tvåsiffrigt antal gånger, även om några av förfrågningarna kommit från samma spelare. Svaret har alltid varit detsamma, att det inte är till salu. Jag tror det skulle vara svårt att komma in i ett större maskineri med vår affärsmodell och vårt sätt att jobba.
Lind & co var heller aldrig till salu innan det plötsligt såldes, om än bara till 70 procent. Vad tänker du om det?
– Kristoffer (Lind, förlagschef på Lind & co, reds.anm.) är kanske den som har hjälpt mig mest av alla i den här branschen när jag var ny. Jag har följt honom och känner en extrem respekt för honom som företrädare för branschen. Jag blev kanske lite förvånad när han sålde men han har också väldigt tydliga synergier med Storytel. Dels för att han har en sådan enorm ljudbokskatalog, dels för att han börjat expandera utomlands. Vi saknar båda de sakerna.
Finns det någon mindre kommersiellt inriktad utgivning som du skulle vilja ”unna dig” nu när Bookmark blivit så här stora?
Claes Ericson brister ut i skratt.
– Det där är en provocerande fråga! Jag känner en lust och glädje i all vår utgivning. Det roligaste som finns är att ge ut böcker som är genuint bra men där man också ser en stor potential i att nå läsare och lyssnare. I en ledare till en våra kataloger tog jag upp myten kring Bookmark om att vi bara är ett bästsäljarförlag. Men de tre senaste böckerna som vi har gett ut är en debutant som skriver om Småland på 1800-talet, Nathan Harris, en amerikansk debutant som är extremt prisad, och två SvD-journalister som skriver om vad vi kan lära av corona.
Mellan 2006 och 2011 gav du ut tre böcker om Ryssland och Sovjetunionen. Du har inte en fjärde bok på gång nu när ämnet är mer aktuellt än någonsin?
– Jag har blivit kontaktad av många mediekanaler nu gällande min bok Oligarkerna, men jag har inte följt Ryssland överhuvudtaget på tio år så jag är inte kompetent att uttala mig om det i dag. Och intresset att skriva, det lystmätet får jag med råge genom att vara inblandad i alla projekt vi har på Bookmark.
Till sist, hur firar ni er födelsedag?
– Det blir tivolitema. Chokladhjul, popcornvagn, lösgodisställ, mingelmagiker, tipspromenad och så premiärvisas filmen om Bookmark på en minut.
Vad tyckte du om artikeln?