Tillbaka

Borders ansöker om företagsrekonstruktion

2011-02-16
av Lars Schmidt
Krisdrabbade Borders ger upp försöken att reda ut sina problem på egen hand och lämnade på tisdagen in en så kallad Chapter 11-ansökan. Bokhandelsjätten har nu fyra månader på sig att under en domstols beskydd undvika en slutgiltig konkurs.

0 år efter att Borders öppnade sin första butik i Ann Arbor, Michigan, griper nu ledningen efter det sista halmstrået. Under Chapter 11, som motsvarar en svensk företagsrekonstruktion, drivs bolaget under överinseende av en domstol och ledningen kan vidta de åtgärder som den anser krävs utan att fordringsägarna kan stoppa processen.

Borders planerar nu att stänga omkring 200 av sina 644 butiker runt om i USA. Samtidigt kommer personalstyrkan på 18 100 personer att kraftigt minska och alla företagets kontrakt och hyresavtal ses över.

"Vi är övertygade om att under skyddet av Chapter 11 och med hjälp av anställda, förlag, leverantörer, långivare och den läsande allmänheten, så kommer vi kunna genomföra en framgångsrik omstrukturering", säger Borders vd Mike Edwards i ett uttalande till amerikanska tidningar.

Bland de största fordringsägarna finns Penguin, Hachette, Simon & Schuster, Random House och Harper Collins. Skulderna till de 30 största förlagen och distributörerna uppgår till motsvarande 1,5 miljarder kronor.

Ett försök från Borders att få förlagen att byta ut sina fordringar mot långsiktiga lån, som Borders senare skulle betala, har inte lyckats.

Borders problem blev akuta redan för fyra år sedan när framför allt kedjans super-butiker, med en säljyta på över 20 000 kvadratmeter, gick med stora förluster.

Mellan 1999 och 2009 minskade kedjans försäljning i de största butikerna per kvadratmeter med 34 procent. Trots det fördubblades antalet superstores under samma period.

De samlade förlusterna mellan 2006 och 2009 var nära fyra miljarder kronor och under de tre första kvartalen av 2010 förlorade företaget ytterligare 1,2 miljarder kronor.

Under de senaste fyra åren har nya ledningar för Borders avlöst varandra, antalet anställda har halverats och en rad besparingar har genomförts.

Men försäljningen har rasat än snabbare och man har misslyckats helt med både försäljningen på nätet – som man fram till 2008 lät Amazon ta hand om – och på senare tid e-böcker.

– Som någon en gång sa: internet är kometen som dödade dinosaurierna. Och jag är rädd att Borders är en av de där dinosaurierna, säger David Dykhouse, tidigare butikschef på Borders till Ann Arbor News.

 

Två bröder startade

Borders är världens näst största bokhandelskedja, efter Barnes & Noble.

Företaget grundades 1970 av bröderna Tom och Louis Borders och växte snabbt, främst genom ett eget affärssystem som gav bröderna full koll över försäljning och lagerhållning.

Senare expanderade man bland annat till Storbritannien. Den verksamheten gick i konkurs 2009.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.