Tillbaka

Bra Böcker dyrt för Tönnesson

1999-03-12
av Fredrik Lindberg
Bra Böcker ser ut att ha blivit landets kanske dyraste förlagsinvestering genom tiderna. I det senaste bokslutet, per augusti 1998, lämnar Alf Tönnessons IMP ett koncernbidrag på 90 miljoner kr...
Bra Böcker ser ut att ha blivit landets kanske dyraste förlagsinvestering genom tiderna. I det senaste bokslutet, per augusti 1998, lämnar Alf Tönnessons IMP ett koncernbidrag på 90 miljoner kronor för att täcka en lika stor förlust efter finansnetto, vilket innebär att ägaren skjutit till sammanlagt 393 miljoner kronor sedan övertagandet 1994. Förlusterna har alltså fortsatt efter bottenrekordet 1996/97. Rörelseresultatet förbättrades från ett minus på 133 miljoner kronor till minus 82 miljoner, medan årsomsättningen sjönk från 260 miljoner kronor till 228 miljoner. Rolf Nilstam kom till förlaget som vd samma vår som förlusterna kulminerade. - Förklaringen är att det inte fanns produkter som kunde uppväga bortfallet när det sista bandet av NE hade kommit ut, berättar han. - Vi satte igång ett stort rekonstruktionsprogram, med minskade personal- och utvecklingskostnader och effektiviserad marknadsföring. Vi satsade mer på profitabla produkter och bedömde att det skulle få viss effekt under 1997/98 och ge lönsamhet under 1998/99. Satsningen på marknadsorganisationen blev dock dyrare än väntat, samtidigt som försäljningen av NE på cd-rom och papper inte gick som det var tänkt. Lagret skrevs ned kraftigt. Men nu ska det vända. Halvvägs in på innevarande år räknar Rolf Nilstam med att kunna redovisa vinst och en avsevärd försäljningsökning i det kommande bokslutet. Bokklubben ska växa och NE på DVD har lanserats. - Vi har en strategisk treårsplan som är offensiv. Det finns också en stark framtidstro bland medarbetarna, som kanske inte fanns för några år sedan.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.