Bråket om ljudet i nio steg
I förra veckan kunde SvB berätta att Bonniers stoppar alla nya titlar från att streamas på Storytel, inklusive Camilla Läckbergs En bur av guld.
Detta har hänt innan och efter detta.
1. I september 2018 avslöjar SvB att Storytel gynnar Bonniers. Förlaget fick dubbelt så mycket för varje lyssnad ljudbok som konkurrenterna. Bonniers hade till skillnad från många andra förlag en ersättningsmodell som inte baserades på revenue share.
– Ett sådant avtal utan golv eller tak kan vi inte skriva, sa vd för Bonnier Books Håkan Rudels då.
2. Vilket är sant även idag, eftersom SvB för en dryg vecka sedan kunde publicera nästa avslöjande: Bonniers bojkottar Storytel eftersom förlaget är missnöjt med marknadsföringen av sina böcker i tjänsten, och eftersom Storytel vill se ett avtal som bygger på revenue share (avtalsparterna får en viss procentsats av intäkterna, oavsett hur många exemplar som säljs av en titel).
3. Dan Panas, pr- och informationsansvarig på Storytel, går till attack mot förlaget i SvB:s artikel:
– Det Bonnier just nu kräver är att Storytel ska förlora pengar på varje lyssning på Bonniers nya titlar. Lite förenklat kan man säga att de vill ha en gräddfil och att Storytel och våra kunder och övriga förlag ska ta notan, säger han.
4. Bookbeat lanserar Camilla Läckbergs bok stort, samtidigt som de har ett erbjudande om två veckors gratisprenumeration.
5. Samtidigt är diskussionen bitvis varit hård på Storytels Facebooksida Snacka om ljudböcker, där användarna pratar om att ”göra uppror” (mot Bonniers, reds anm.) och om att de ”syndat ” och tecknat två veckors gratisprenumeration på Bonnierägda Storytel-konkurrenten Bookbeat.
6. Nu går Sara Börsvik, operativ chef på Bonnierförlagen, och Daniel Sandström, litterär chef på Albert Bonniers förlag in i debatten och ryter till i en debattartikel på SvB: ”Intäktsdelning kan verka oskyldigt, men i verkligheten får denna modell katastrofala följder för författarna, liksom för förlagens självständighet och framtida ekonomi.”
7. Dan Panas svarar på Bonniers debattartikel med att kalla förlagsgruppens Storytelstopp för ”en dopad maktdemonstration där Sveriges största förlagsgrupp kör över nära 400 000 Storytel-kunder för att säkra den dominans man haft i över ett århundrade”.
Samtidigt nämner han att Bonnierägda Bookbeat nonchalerar Norstedts titlar (förlaget som ägs av Storytel).
8. Vilket Niclas Sandin, vd för Bookbeat förklarar med att Norstedts vägrar att bidra till den externa marknadsföringen som Bookbeat länge försett förlagets titlar med.
9. Något som Olle Lidbom, kommunikationschef på Norstedts förlagsgrupp, nekar till.
– Det är upp till återförsäljaren att göra bedömningen vad man vill lyfta och inte lyfta, säger han.
Följ den fortsatta rapporteringen på SvB.se
Vad tyckte du om artikeln?