Tillbaka

"Branschen växer likt en tonåring"

2022-01-07
av Carina Jönsson
Foto: Sara Mac Key

2021 I BACKSPEGELN. Bookbeats vd Niclas Sandin gläds åt en bokbransch som växer och han tror på fortsatt styrkebesked för boken 2022.

Vilken var årets branschhändelse?
– Att branschen, trots sin ansenliga ålder, fortfarande på totalen likt en tonåring växer så det knakar. Enligt bokförsäljningsstatistiken ökade intäkterna från slutkunderna i Sverige med 6,9 procent och 230 fler miljoner tillfördes branschen bara under de tre första kvartalen. Det börjar bli tjatigt, men förmodligen har aldrig så många människor lagt så mycket pengar på böcker som de gör i dag. Sedan sker såklart omfördelningar mellan format och kanaler, men det känns fortsatt som vi i högsta grad verkar i en bransch som bevisat sig vara relevant både i en mer digital värld och något människor värderar även under en global kris. 

Hur har corona påverkat ditt jobb?
– Förutom den hemska påverkan på samhället med alla som blivit sjuka har pandemin gjort det mesta tråkigare. Både vi som organisation och branschen i stort bygger trots allt på alla människor samt de nätverk de skapar, oavsett om det är mellan författare, förläggare samt läsare och lyssnare, eller som hos oss exempelvis mellan marknadsförare, analytiker och utvecklare. Det ständigt pågående samtalet om vart vi är på väg blir i min mening mindre stimulerande om alla sitter hemma vid sitt eget matbord när det äger rum. Men trots detta har vi som team ändå lyckats växa både i antal och i hur vi arbetar, men det är verkligen trots förutsättningarna och tack vare alla grymma personer som blivit del av vår resa och sett till att vi kunna anpassa oss så bra som vi gjort.  
 
Vilken händelse har gjort dig gladast under året?
– Sommaren var otroligt härlig. Det mesta började då öppnas upp igen, det gick att resa och träffa människor igen. Var en riktig injektion av energi. Detta märktes också på inflödet av nya användare hos oss när vi hade vår bästa månad någonsin i juli.
 
Vilken var årets flopp?

– Att vi aldrig riktigt kommer ur pandemins grepp. Som nu, just när vi trodde att vi var ute på andra sidan vaknar den till liv, orsakar lidande och drar oss in i en mer begränsad tillvaro igen på obestämd tid. 
 
Vad kommer känneteckna branschåret 2022?
– Fortsatt styrkebesked för boken. Under två av de mest omskakande åren för världen i modern tid visar bokbranschen upp starka siffror i de flesta kanaler och format utöver den fysiska bokhandeln. 
 
Vilken är årets bästa bok?
– Definierar den bästa i det här fallet som den jag minns mest från året som gått och ofta återkommer till i samtal, Diamant Salihus Tills alla dör som jag lyssnade på i våras. För varje månad som gått av året ökade bokens relevans i det svenska offentliga samtalet.
 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.