Tillbaka

Branschens förslag till kulturministern

2020-03-20
av Sophie Tanha
Bokbranschens förslag till kulturminister Amanda Lind för att klara ekonomin efter corona / covid-19
Föreningarnas ordföranden Eva Gedin och Maria Hamrefors
Foto: Leif Hansen/Pressbild

Under fredagen har Bokhandlareföreningen och Förläggareföreningen skrivit ett brev till kulturminister Amanda Lind med förslag på stödåtgärder för att branschen ska överleva coronapandemin.

Sex konkreta förslag på åtgärder har formulerats och skickats till Riksdagens kulturutskott och kulturminister Amanda Lind. Det rör sig om riktat stöd till författare, vars inkomster minskar när evenemang och författarbesök ställs in, samt lägre intäkter i form av färre sålda böcker om butiker behöver stängas ner.

Även bokhandeln föreslås få möjlighet att söka statligt stöd från Kulturrådet, som då måste få särskilda medel för ändamålet. Även mindre oberoende eller nischade förlag bör kunna söka dessa medel, enligt brevet.

Stöd till förlag och bokhandel, till exempel genom statliga lönebidrag riktade till just dem föreslås dessutom för att undvika uppsägningar av personal. Dessutom påminner föreningarna om behovet av en förstärkning av litteraturstödet på längre sikt.

Slutligen uppmanar Förläggareföreningen och Bokhandlareföreningen ett stärkt läsfrämjande, och ber Amanda Lind om ett möte för att diskutera bokbranschens överlevnad.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.