Tillbaka

Brittiska bokhandlare garanteras stöd

2021-01-07
av Kalle Laxgård
Foto: Wikimedia Commons

Sedan Storbritannien åter stängts för att stoppa smittspridningen garanteras alla icke samhällsviktiga butiker ett engångsbidrag på upp till 9 000 pund. Beskedet välkomnas av landets bokhandlarförening.

För att minska belastningen på landets sjukhus har premiärminister Boris Johnson beslutat om att införa en ny lockdown, som ska pågå till åtminstone mitten av februari. Under tiden tvingas alla butiker som inte har direkt samhällsnödvändiga funktioner, däribland bokhandlar, hålla stängt.

Nu har regeringen bestämt att dessa butiker ska ersättas med ett engångsbelopp, baserat på butikens storlek, på upp till 9 000 pund, motsvarande 100 000 kronor, från staten, skriver Bookseller.

– Även om det är en droppe i havet jämfört med den förlorade omsättningen 2020, särskilt under julhandeln, kommer det att hjälpa många företag att överleva. Tillsammans med permitteringar kommer det att göra det möjligt för butikerna att fortsätta anställa personal, säger Bokhandlareföreningens vd Meryl Hall.

Hon välkomnar stödet, som läggs ovanpå de åtgärder som tidigare utfärdats av regeringen.

James Daunt, vd för Storbritanniens ledande bokhandelskedja Waterstones, är mer skeptisk till effekterna.

– Jag tror att regeringen behöver göra mer än symboliska ansträngningar för att stödja övriga återförsäljare. Vi är en stor återförsäljare, vi har en sajt och allt det, och är robusta nog att utstå detta. Men jag tror att 9 000 pund per företag antagligen inte kommer att hjälpa jättemånga att kunna fortsätta, säger han till Bookseller.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.