Tillbaka

BTJ slutar recensera svårsålda böcker

2010-11-05
av Lars Schmidt
Susanne Halvardssons två första diktsamlingar recenserades av BTJ. Men samlingen Natt, från förlaget Podium som bland annat ger ut egenutgivning, fick inget lektörsomdöme.

mejl till författaren skriver BTJ: »Anledningen till att redaktionen beslutat att inte recensera boken är att lyrik generellt får mycket låga försäljningssiffror hos oss. Eftersom BTJ är ett affärsdrivande företag måste vi ta sådana hänsyn.«

– Ska BTJ:s ekonomiska intresse vara styrande för bibliotekens inköp? undrar Susanne Halvardsson.

BTJ har tidigare hävdat att man recenserar all nyutkommen svensk litteratur, men undantag av vissa självbiografier av okända personer. BTJ:s vd Jonas Arvidsson kallar svaret till Susanne Halvardsson ett »väldigt olyckligt formulerat brev«, och hävdar att man inte bytt policy.

– Vi recenserar lyrik, men inte den där det inte finns ett etablerat förlag bakom. Finns det inte det, är man inte intresserad av att köpa boken på biblioteken.

Susanne Halvardsson tycker att hon hamnat i en fälla.

– Bara för att mina tidigare böcker sålt dåligt, så är det inte säkert att den nya kommer att göra det. Men som utmönstrad författare får jag ingen ny chans, säger hon.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.