Tillbaka

Butiken lägger ner: ”Funkar inte riktigt med bokhandel längre” 

2022-05-05
av Karin Selåker Hangasmaa
Helen och Fredrik Johansson i sin bokhandel i Skara.
Foto: Privat

Efter 19 år slår bokhandeln i Skara igen. I måndags startade den totala utförsäljningen.

2003 startade makarna Fredrik och Helen Johansson sin bokhandel i Skara. Snart insåg de att sortimentet behövde fyllas ut med något mer för att locka in kunderna. Det blev leksaker och för varje år har det segmentet knappat in på bokförsäljningen.

– Vi ser att de inte riktigt funkar med bokhandel här längre, trots att vi har kunder i butiken ser vi att bokförsäljningen bara dalar. Som mest har vi omsatt sex miljoner, tre miljoner är leksaker och resterande tre är böcker och papper. Streamingtjänsterna och pandemin har verkligen fått kunderna att ändra sitt beteende och nästan alla har blivit bekväma med att handla på nätet, säger Helen Johansson.

När hyresvärden ville förhandla fram ett nytt hyresavtal för butikslokalen tog det emot. Det skulle innebära minst fem år till i butiken. 

– Fredrik har sagt länge att han vill börja trappa ner eller gå i pension när han fyller 60 år. Det gör han nästa år. Det är klart att jag kunnat fortsatta själv men vi är så synkade och då skulle han ändå bli involverad. Det var ett stort steg och en jobbig process – det blir nog en extra känsla eftersom vi byggt upp allting från grunden, men när beslutet väl fattats blev vi lugna i det.

I februari meddelade Helen och Fredrik Johansson sina leverantörer att de lägger ner butiken, något som Skaraborgs Läns tidning uppmärksammat tidigare. Paret har valt att inte sälja utan hoppas att någon ska ta över och fortsätta driva den som renodlad leksaksaffär.

– Vi vill hjälpa den som tar över, då känns det fel att den personen ska behöva betala oss en massa pengar för vårt lager, nu får den handlaren börja om med rätt varor i lager från början. Redan nästa vecka är det en som kommer och tittar.

I måndags startade den totala utförsäljningen.

– Vi bara häpnade – när vi öppnade var det kö på gatan! Det har gått jättebra men det är leksakerna som framför allt säljer. 

Hur lång tid det tar att avveckla butiken är oklart men enligt Helen Johansson stänger de för gott allra senast den sista september.

LÄS OCKSÅ: De ska utmana makten i bokbranschen

LÄS OCKSÅ: Fysisk bokhandel vinnare när försäljningen sjönk

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.