Tillbaka

Cappelen Damm bantar sakprosan

2018-11-14
av Kalle Laxgård
Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Sara Mac Key

Marknaden för sakprosa svajar i Norge. Nu förbereder storförlaget Cappelen Damm nerskärningar i listan på mellan 20–30 procent, erfar Bok365.

Flera förlag branschsajten varit i kontakt med ger en bild där det blir allt svårare att nå tillräckliga upplagor och försäljning. Särskilt gäller detta fackböcker och sakprosa.

Hittills i år har försäljningen av sakprosa minskat med 5,8 procent. Enligt uppgifter till Bok365 kan Cappelen Damm, Norges största förlag och delägt av Bonniers, komma att minska utgivningen av sakprosa med så mycket som 20–30 procent framöver.

Ett sådant utfall skulle bli märkbart i hyllorna, då Cappelen Damm står för nära var femte utgiven norsk fackbok. För översatt sakprosa är omfattningen nära var tredje, skriver Bok365.

Det kommer även att påverka bemanningen på förlaget.

Enligt förlagschefen Elisabeth Steen har Cappelen Damm sett försäljningen av sakprosa sjunka under flera år. Förlaget har på flera sätt försökt parera trenden utan att lyckas. Processen förlaget nu är inne i, där antalet anställda ska minska, ser Elisabeth Steen därför som en sista utväg.

Hur många medarbetare som berörs vill hon inte uppge.

– Vi för samtal med de anställda och hoppas att vi gemensamt kommer till bästa möjliga lösningen när vi nu befinner oss i den här situationen. Det är än så länge väldigt nytt – vi har just haft de första samtalen, säger Elisabeth Steen till Bok365.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.