Tillbaka

Danska Gyldendal lägger ner bokklubbarna

2022-10-10
av Carina Jönsson
Foto: Blaz Photo

Som ytterligare ett steg i att koncentrera sig på kärnverksamheten, skrotar danska Gyldendal sina bokklubbar. Det innebär att förlagshuset helt lämnat distributionsledet. Samtidigt justerar man för tredje gången ner det förväntade resultatet för 2022.

Sedan Gyldendal i augusti lät vd Morten Hesseldahl gå och samtidigt meddelade att man ska koncentrera sig på sin kärnverksamhet har förlagshuset sålt både ägandet i Publizon, ett företag som erbjuder distributionslösningar för e-böcker och ljudböcker, såväl som strömningstjänsten Chapter. Nu meddelar Gyldendal att man lägger ner bokklubbarna som istället ska omvandlas till en digital läsklubb.
– Gyldendals bokklubbar har haft stor betydelse historiskt, men de är inte länge ekonomiskt hållbara. Med det nya läsklubbs-konceptet samlar vi kraft för att inspirera våra 80 000 medlemmar, profilera Gyldendals författare och samtidigt stimulera försäljningen av böcker och ljudböcker hos våra samarbetspartners, säger Hanne Salomonsen, tillförordnad vd för Gyldendal i ett pressmeddelande.
 
Engångskostnaden för omstruktureringen av bokklubbarna betyder att Gyldendal justerar rörelseresultatet (EBIT) för 2022, där det förväntade rörelseresultatet nu förväntas hamna på 35-45 miljoner danska kronor istället för 50-60 miljoner danska kronor.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.