Tillbaka

Danskt dragplåster när Höganäs Summer Books byter koncept

2022-08-17
av Kristian Lönner
Christoffer Palmer.
Foto: Anna-Lena Ahlström

Höganäs Summer Books är tillbaka i helgen – med ett delvis nytt koncept.

– Det här var egentligen den ursprungliga idén, säger Christoffer Palmer, programansvarig och bokhandlare i Höganäs och Båstad.

På fredag besöker Maria Maunsbach och Claes Britton Höganäs museum och konsthall och på lördagen kommer Suzanne Brøgger och Lena Andersson till Tivolihuset. Men det är inte en litteraturfestival på samma sätt som förra året då Höganäs Summer Books arrangerades för första gången.

– Vi kände tidigt att vi inte har tid att göra en fullskalig festival varje år, så i år är det mer ett antal happenings som är utspridda från och med nu och sedan under hösten. Vi kallar det litterär bar och eventen är spridda på olika platser i Höganäs, säger Christoffer Palmer.

Ambitionen är dock att mäkta med en fullskalig festival vartannat år.

– Första året hade vi 42 programpunkter över två dagar och vi tänker oss minst det till nästa år. Men det beror på vad vi får in för folk för det är nog en halvtidstjänst på årsbasis och jag har tre butiker att sköta.

Festivalen har redan förstärkt organisationen genom två tillskott i styrelsen. Dels Ingemar Fasth, som förra året gick i pension från Kulturhuset stadsteaterns internationella författarscen, och Anna Tillgren med en bakgrund på Bonniers PR-avdelningen.

– Det känns som om de två har halva västvärldens författare i sina mobiler och har också jobbat mycket med att arrangera event och litterära program, säger Christoffer Palmer.

Vad betyder det för dig att vara med och arrangera de här eventen?

– Jag gör det för mina bokhandlars skull. Det är bokhandeln som är med och arrangerar och jag befäster min position som någon som inte bara säljer böcker, utan som också är en del av ett kulturellt nav vilket jag vill att bokhandeln ska vara.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.