Tillbaka

Därför lämnar Anna-Lena Hernvall Bonnierförlagen

2020-10-22
av Kalle Laxgård
Anna-Lena Hernvall.
Foto: Pressbild

Att lägga ner Ester Bonnier var fel beslut. Det menar Anna-Lena Hernvall, tills nyligen förlagschef för Ester Bonnier, som nu lämnar Bonnierförlagen.

– Jag hade velat fortsätta så som vi hade planerat från början, säger hon.

I förra veckan meddelade Bonniers att Ester Bonnier försvinner.

I och med det lämnar Ester Bonniers förlagschef Anna-Lena Hernvall också Bonnierförlagen, efter fem år. För SvB berättar hon nu varför.

– Jag slutar på Ester Bonnier eftersom Sara Börsvik och jag står för långt ifrån varandra i våra visioner för Ester Bonnier, skriver Anna-Lena Hernvall i ett mejl.

Hon berättar att det finns två viktiga skäl till att hon lämnar Bonnierförlagen. Det ena är oenigheten med Bonnierförlagens vd om hur Ester Bonnier skulle drivas. Det andra gäller en konflikt mellan arbete och privatliv.

– Då jag sedan en tid också har en relation med Mons Kallentoft (författare på Forum reds anm.) så var beslutet extra enkelt för mig att fatta. För oss är det här det absolut bästa, skriver Anna-Lena Hernvall.

När Ester Bonnier lanserades våren 2019 kallades det en ”historisk satsning”. Petter Stordalens Strawberry hade just rekryterat flera nyckelmedarbetare från Forum och Bonniers svarade med att slå ihop Forum och Bonnier Fakta till ett jätteförlag med en omsättning på 300 miljoner kronor.

Initiativtagare till Ester Bonnier var Anna-Lena Hernvall, då operativ chef på Bonnier Fakta, Forums chef Adam Dahlin och Håkan Rudels, dåvarande vd för Bonnierförlagen. 

– Genom att slå ihop två mindre förlag såg vi stor potential i att kunna forma en redaktion med den allra främsta kompetensen, både redaktionellt och lanseringsmässigt, skriver Anna-Lena Hernvall.

Sedan dag ett har det varit självklart för henne att det bästa vore att samla all verksamhet och utgivning under det gemensamma varumärket, Ester Bonnier.

– Forum och Bonnier Fakta skulle därmed fasas ut. Det hade gett oss en större tydlighet och mer kraft både inåt och utåt, mot författare och bransch. Vi hade på ett tydligare sätt kunnat bygga och fylla varumärket med vårt nya breda erbjudande och med ny innovationskraft.

Men så har det inte blivit. Inga böcker har givits ut under namnet Ester Bonnier och som SvB tidigare rapporterat har många upplevt förvirring kring vad det egentligen är för något.

I en intervju med SvB om att Ester Bonnier försvinner, förklarade vd Sara Börsvik beslutet med att hon ville ha en ”tydligare och enklare struktur kring förlagsnamn och ledarskap”. Likaså ville hon skapa en roll som var ytterst ansvarig för ”både det affärsmässiga och det publicistiska”. Det blir nu Adam Dahlin.

Samtidigt innebär Ester Bonniers upplösning rent konkret att organisationen åter delas upp, med Forum som huvudförlag och Bonnier Fakta och Lovereads som imprints.

– Under hösten har det blivit allt tydligare att Sara och jag har olika syn på utgivningen framåt och på hur vi bör organisera oss. Vi har dessutom helt olika syn på varumärkesfrågan, kommenterar Anna-Lena Hernvall.

Själv är hon nöjd med hur Ester Bonnier lyckats knyta samman två organisationer – och presterat affärsmässigt. Enligt henne blir 2020, trots corona, ”ett starkt år för hela Ester”. 

Trots att hon anser att det är fel att lägga ner satsningen tror hon att den nya konstellationen kommer att prestera väl.

– Jag vet att man nu kommer att bygga vidare på delar av det vi etablerat och jag är övertygad om att även det kommer att bli bra. Det är en enastående grupp medarbetare på förlaget och Adam Dahlin är helt rätt person för att fortsätta arbetet under Forums varumärke. Jag kommer nyfiket och med värme att följa fortsättningen, skriver Anna Lena Hernvall.

Sara Börsvik har avböjt att kommentera den här artikeln och hänvisar till att Bonnierförlagen aldrig uttalar sig om enskilda medarbetare.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.