Tillbaka

Därför miste Norstedts nya Millennium-serien

2019-08-30
av Per PeKå Englund
Foto: Magdalena Hedlund på Hedlund Agency

Litterära agenten Magdalena Hedlund avslöjar varför Norstedts inte fick frågan om att fortsätta Millenniumserien.

–De kommunicerade inte särskilt stort engagemang för framtiden, säger hon till Svensk Bokhandel.

Norstedts hävdar att de fick en uppsägning på mejl i maj, där du skriver att Moggliden AB valt att gå vidare i ett joint venture med ett annat förlag angående Millennium. Vad är din kommentar? 

– Det finns i formell mening ingen uppsägning, de avtal som finns mellan Moggliden och Norstedts gäller precis som förut. Vad gäller framtiden så önskar vi nu att allt fokus ska vara på den nya Millenniumboken och är lite förvånade över att Norstedts i lanseringsveckan av den nya boken verkar vilja konstruera en konflikt.

Vad var skälen till att du sade upp ett 15 år långt samarbete med ett mejl? 

– Det stämmer inte, vi har haft ett led av diskussioner under årens lopp. Senast i slutet av förra året åt vi lunch med Eva Gedin och Joakim Larsson. Under denna lunch informerade Eva Gedin familjen Larsson att Norstedts avsåg att lansera David Lagercrantz sista bok som en grand final. Det var inte en fråga, det var ett konstaterande som vi stod häpna inför. Familjen Larsson har varit tydlig i sin kommunikation till Norstedts att de gärna ser att Millenniumsserien fortsätter. Hur går det sedan ihop med en RIP-Lisbeth Salander-kampanj? David Lagercrantz har på ett fantastiskt sätt fört vidare Stieg Larssons förmåga att kombinera samtidens viktiga frågor med storslagen underhållningslitteratur och därmed också givit nytt liv till Stieg Larssons egna böcker. Det är ett av många skäl till att familjen önskar att serien lever vidare. Framtiden hänger på att det görs på ett bra sätt och med rätt författare som kan ge avtryck på det sätt Larsson och Lagercrantz gjort.

Samtidigt har Petter Stordalen uppvaktat David Lagercrantz, men utan att författaren satts in i att Norstedts tappat rättigheterna till nya Millenniumböcker och att Strawberry haft tät kontakt med dig om Millenniumrättigheterna. Delar du den bilden? 

– Att Strawberry har uppvaktat David Lagercrantz är något de bäst kan svara på själva. De diskussioner som jag som Davids tidigare agent har varit med i, har handlat om Davids eget författarskap, det vill säga kommande böcker. 

 I en intervju i Expressen säger Stieg Larssons bror Joakim att fyra förlag är intresserade av rättigheterna. Stämmer det? 

– Ja, det är många som har anmält sitt intresse. 

Om flera förlag är intresserade är det inte då kutym att den som tidigare gett ut får chansen att lägga ett bud? 

– Jo, så är det för det mesta. Men om man lanserar en RIP-kampanj for en bokserie som rättighetshavarna önskar ska leva vidare, så kommunicerar man, enligt min åsikt, inte ett särskilt stort engagemang för framtiden.

Är ni missnöjda med Norstedts arbete med Milleniumserien? 

– Absolut inte, tvärtom.
 

Vad händer med backlisten när det gäller Millennium? 

– De ligger kvar hos Norstedts.

Agenturen tappar ju David Lagercrantz författarskap som en direkt följd av de ovanstående turerna. Vad är din kommentar till det? 

– Det är mycket tråkigt. David och jag har haft ett otroligt givande och roligt samarbete och det var inte på något sätt meningen att han skulle känna sig förd bakom ljuset. David har sedan länge bestämt sig för att skriva tre böcker i Millennium-serien och inte mer. Men oavsett skulle han varit den första att ha fått information om och involverats i diskussioner kring faktiska val och kring den kreativa delen av serien. Rent kontraktsmässigt behövde vi informera Norstedts först. Att de främst använde informationen till att prematurt och ensidigt, kan jag bara anta, sätt informera David – och nu media mitt i lanseringen – tycker jag är olyckligt av många skäl, såklart också för mig personligen.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.