Tillbaka

Därför stämmer Natur & Kultur Mondial för plagiat

2021-12-06
av Kalle Laxgård
Två uppslag ur respektive bok. N&K:s bok överst, Mondials under.
Foto: Natur & Kultur

Natur & Kultur menar att 120 sidor har plagierats ur deras kokbok Facing heaven. Nu svarar förlaget med att stämma Mondial för upphovsrättsintrång.

– Vi måste gå vidare med det här, säger förläggaren Maria Nilsson. 

Maria Nilsson säger att hon fick ett tips i höstas, om att en nyutgiven bok, Berättelser och recept: Asiatiska utflykter och oförklarliga avstickare, var väldigt lik en kokbok Natur & Kultur gav ut 2015.

Maria Nilsson, förläggare på förlaget, köpte boken och jämförde med egna Facing heaven.

– Jag kunde konstatera att hela vår bok, utom fem recept, inklusive nästan alla bilder, samma form och format, återfinns i den här boken. Jag blev väldigt förvånad och undrade hur det kunde ske, eftersom vi har förlagsrättigheterna och inte hade blivit tillfrågade om att ge tillbaka dem, säger Maria Nilsson.

Hon uppger att hon då kontaktade Simon Brouwers, vd på Mondial.

– När jag skickade över en pdf-fil på vår bok blev han lite chockad över att det var så likt. Lägger man dem bredvid varandra ser man att det är samma format, samma typsnitt och grader också, även om formgivning inte är lika copyrightskyddat som text och bild. De sade: Vi kan lova att vi inte ger ut den igen på det här sättet. Men när vi efter samtal med vår jurist bad dem dra in böckerna de hade kvar av befintliga upplagan har de inte svarat eller agerat. Hade de dragit in boken då och visat på varför hade vi såklart inte gått vidare.

Nu stämmer Natur & Kultur Mondial och kräver att förlaget drar tillbaka sin bok. Man ber även om ett skadestånd i storleksordningen 100 000 kronor, säger Maria Nilsson.

Enligt henne är 45 av bilderna i Berättelser och recept identiska, men i annan ordning, jämfört med Natur & Kulturs bok.

– Det är 120 sidor som vi anser är mer eller mindre plagiat av både bilder och text. Och då har vi inte ens berört formen i stämningen.

Maria Nilsson säger att hon själv aldrig varit med om att ett förlag stämmer ett annat för plagiat förut. Hon säger också att hon inte trodde att det skulle hända, med tanke på hur mycket tid och resurser Natur & Kultur lägger på varje kokboksprojekt.

Vad tror du är förklaringen nu då?

– Det vill jag inte spekulera i, men det är samma team som gjorde boken vi gav ut. Jag tror kanske inte att man har koll på hur förlagsrättigheter fungerar. Men jag tycker också att det är konstigt att man inte bara drar in boken när man ser hur mycket som plagierats.

Samma team betyder att det är samma författare, Erik Videgård, foto, Pål Allan och formgivare, Gabor Palotai, bakom båda böckerna. 

Facing heaven kom ut i nyutgåva i flexiband 2018 och finns fortfarande ute i handeln. Enligt Maria Nilsson har den sålt 400–500 exemplar hittills i år.

– Vår utgivning bygger mycket på att vi håller backlist vid liv och många böcker håller i 10–15 år. Så det här är en bok vi ska hålla vid liv i många år till. Det här förstör såklart utsikterna för vår bok. Vilket är lagligt fel. Det är det vi hänger upp oss vid.

Men det är inte enda skälet till stämningen, säger Maria Nilsson.

– Det finns en stor rättsligt grund i det här. Som författare ska man inte kunna ge ut samma bok två gånger på olika förlag samtidigt. Eftersom hela vår utgivning bygger på att ta fram rättigheter som vi ska ha ensamrätt till. Vi måste gå vidare med det här.

I ett sms till SvB skriver Mondials vd Simon Brouwers:

"Vi ställer oss mycket frågande till Natur & Kulturs agerande. Vi har ännu inte tagit del av någon stämningsansökan, men att Natur & Kultur väljer att agera genom att skicka ett pressmeddelande och felaktigt påstå att vi, vår författare och andra kreatörer skulle ha ”plagierat” är naturligtvis djupt beklagligt. För oss är det en tydlig signal om att de genom sin marknadsposition snarare vill tillfoga upphovsmännen skada än att tillvarata någons intressen."

På frågan om likheterna mellan böckerna skriver Simon Brouwers att all info som nått Mondial kommer via media, och ber att får återkomma när han vet mer.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.