Tillbaka

David Lagercrantz: Jag kände mig sviken

2019-08-29
av Per PeKå Englund
David Lagercrantz.
Foto: Cato Lein

David Lagercrantz berättar i en stor intervju med Svensk Bokhandel om turerna bakom Millennium och uppvaktningen från Petter Stordalen.

–Jag kände mig sviken och förd bakom ljuset. Det var därför jag valde att starta en egen agentur, säger han.

David Lagercrantz sitter på en bänk på flygplatsen i Washington. Det är 22 minuter kvar tills författarens plan ska lyfta och ta honom vidare till nästa anhalt på USA-turnén för den sjätte Millennium-boken, Hon som måste dö, som är Lagercrantz tredje och sista.

Hur känns det just nu?

–Det känns faktiskt som om allt slutar väldigt bra för mig, Eva (Gedin, Norstedts förlagschef, reds anm) och Jessica (Bab Bonde, kompanjonen i den nya agenturen, reds anm). Jag ser fram emot min egen kommande nya serie på Norstedts och jag är överväldigad över intresset för den.

Vi återkommer till den nya serien. Först måste jag fråga hur du ser på turerna när Norstedts tappade rättigheterna till Millenium?

­–Först måste jag då få säga att jag verkligen vill vara tydlig med att jag älskar Magdalena Hedlund för att hon gav mig chansen att skriva Millennium. Det har förändrat mitt liv. Jag vill att det framgår i den här intervjun.

Men om jag förstått allt rätt så uppvaktades du av Petter Stordalen och Strawberry Publishing ungefär i samma veva som Norstedts fick mejl från Hedlund Agency om att rättighetsinnehavarna, Stieg Larssons bror och far i Moggliden AB, valt att samarbeta med en annan part och fortsätta Millenniumserien där?

–Så är det. Och det var just det som inte kändes bra när jag senare förstod vidden av vad som hänt på Norstedts.

Blev du hårt uppvaktad av Strawberry?

–Ja, sannerligen. Det blev jag verkligen.

Av Petter Stordalen personligen?

–Ja, det var en storslagen uppvaktning, helt fantastisk! Det är ju i grunden något väldigt bra att denne ytterst skicklige och karismatiske entreprenör ger sig in i bokbranschen och rör om i grytan och att det händer oväntade saker också i Sverige. Det mår branschen bra av.

Ändå kändes det inte rätt?

–Nej, agenturen hade säkerligen sina skäl att agera som den gjorde. Och man måste komma ihåg att agenturen handlar på uppdrag av den som äger rättigheterna. Men att uppvaktas av Petter Stordalen och samtidigt inte ha hela bilden av vad som hänt på Norstedts klar för mig…nej.

Kan du beskriva den känslan?

–Min känsla var att jag kände mig förd bakom ljuset. Inuti kände jag mig sviken. Jag blev inte informerad om hela processen. Det skadade tilliten. Det skadade känslan av absolut förtroende.

Och det ledde till att du bröt med Hedlund Agency och startade egen agentur med Jessica Bab Bonde?

–Som du förstår hänger sakerna ihop. Det var därför jag valde att starta en egen agentur. Men mitt författarskap har också blivit så stort ute i världen, att jag verkligen behöver att någon jobbar med bara mina rättigheter och representerar bara mig.

Berätta om den nya agenturen?

–Namnet är Brave New World, du vet efter Aldous Huxleys roman.

Hur ser ägarförhållandet ut? Äger du mest?

–Nej, nej, nej. Jessica Bab Bonde är majoritetsägare. Jag är minoritetsägaren i Brave New World. Hon är den som startat.

Du sa i början att allt slutat väldigt bra för dig, Eva Gedin och Jessica Bab Bonde. Det betyder väl att det börjat bra för er nya agentur?

–Det är ett fantastiskt intresse. Det fullkomligen haglar in bud på den nya serien. Inte bara från förlag. Det gäller film och teve också.

Vad är nästa steg?

–Vi räknar med att det kommer pågå budgivningar som vi tar i mål på Bokmässan i Frankfurt (16-20 oktober, reds anm).

Hur känner du när det gäller fortsättningen på Millennium?

–Precis som jag skrev i mitt sms till DN önskar jag Lisbeth Salander evigt liv. Från djupet av mitt hjärta önskar jag alla inblandade i Millenium lycka till i framtiden.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.