Tillbaka

De får nya poesipriset – fyllt med sprit

2021-09-13
av TT
Thomas Alm och Per Bergström på Rámus.
Foto: Isi de Paula

En bevingad vandringspokal fylld med mörk rom. Det fick bokförlaget Rámus ta emot när poesisajten Örnen och Kråkan på fredagskvällen bjöd in till utdelning av sitt nyinstiftade förlagspris under invigningskvällen av Poesimässan i Stockholm.

"I en föränderlig förlagsbransch där poesiöversättningarna flyttar från resursstarka förlag till resurssvaga sätter Rámus nivån för andra såväl större som mindre utgivare", skriver juryn i sin motivering.

Örnen och Kråkan framhåller att förlaget måhända satsar på kända poesikort, men att utgivningslistan alltid håller bra och hög kvalitet.

Prispokalen, formgiven av författaren och glaskonstnären Sara Mannheimer ska användas till att "traktera besökande poeter, översättare och andra poesiarbetare" under det år som Rámus förvaltar den. Förlaget ger bland annat ut Nobelpristagaren Louise Glücks diktsamlingar.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.