Tillbaka

De flesta föredrar att läsa på papper

2017-08-23
av Sara Djurberg
Foto: Ola Kjelbye

Det stora flertalet kanadensare vill fortfarande läsa böcker i pappersform. Det visar en enkät gjord av Booknet Canada, skriver Publishers Weekly.

90 procent av de tillfrågade som läst en bok det senaste året hade läst en pappersbok, visar enkäten som 750 personer svarat på. Nästan hälften, 48 procent, hade också läst en e-bok, medan 26 procent uppgav att de lyssnat på en ljudbok under det gångna året.

Läsningen minskar däremot i popularitet jämfört med konkurrerande nöjen. De tillfrågade rankade läsning som den femte mest populära fritidsaktiviteten, efter att surfa på nätet, tillbringa tid med familjen, titta på tv och gå på bio.

Det är också färre som läst minst en bok under året nu jämfört med för tre år sedan: 82 procent svarade att de läst minst en bok, jämfört med 88 procent 2014.

Åldern spelar en stor roll när det gäller vilket format man väljer att läsa på. Unga människor föredrar digitala format. Personer mellan 18 och 44 år tenderar att föredra ljudböcker framför tryckta böcker och e-böcker, enligt enkäten, medan läsare mellan 45 och 55 fördelar sin läsning jämnt mellan ljudbok, e-bok och pappersbok. Läsare äldre än 55 år tenderade att välja tryckta böcker.

När det gäller e-böcker så läser allt fler på sina mobiler, en femtedel av de som svarat väljer att läsa på mobilen. Ännu fler läser på surfplatta (38 procent), medan användandet av läsplattor minskar.

Kanadensarna svarade också på hur de upptäckte nya böcker. Här visar det sig att runt hälften får tips genom att prata med andra, medan något färre upptäcker nya böcker genom att titta runt i fysiska butiker eller på nätet (38 procent vardera). 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.