Tillbaka

De kan få Eyvind Johnson-priset

2020-11-16
av Matilda Källén
Nina Wähä är en av årets nominerade till Eyvind Johnson-priset.
Nina Wähä är en av årets nominerade till Eyvind Johnson-priset.
Foto: Kajsa Göransson

Lina Wolff, Måns Wadensjö, Nina Wähä och Steve Sem-Sandberg nomineras till Eyvind Johnson-priset 2020.

Eyvind Johnson-priset, uppkallat efter Bodenförfattaren och Nobelpristagaren Eyvind Johnson, tilldelas det författarskap eller verk som juryn bedömer som fjolårets mest konstnärligt intressanta.

I år nomineras Måns Wadensjö för romanen Monopolet (Bonniers), Lina Wolff för Köttets tid (Bonniers), Nina Wähä för Augustprisnominerade Testamente (Norstedts) och Steve Sem-Sandberg för W (Bonniers), även den en av förra årets Augustprisnominerade böcker.

Eyvind Johnson-priset, med en prissumma som i dag uppgår till 70 000 kronor, instiftades av Bodens kommun 1988. Bland de tidigare pristagarna finns Klas Östergren, Lotta Lotass och Mirja Unge. Från 2018 har priset delats ut årligen. Fortsättningsvis kommer det att återigen delas ut vartannat år.

Årets pristagare tillkännages den 26 november.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.