Tillbaka

De prisas av Svenska Deckarakademin

2022-11-20
av TT/Litteratur
Författaren Sara Strömbergs bok Skred har utsetts till årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin. Årets debutpris gick till Ulf Kvensler för boken Sare".
Foto: Bibbi Wopenka/Svenska Deckarakademin

Författaren Sara Strömbergs bok Skred utses till årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin. Barn- och ungdomspriset Spårhunden går till Eva Apelqvist för Mörker över skateparken.

I fjol fick Strömberg pris av Svenska Deckarakademins för årets bästa svenska debut med Sly om antihjälten Vera Bergström. Nu prisas hon för årets bästa svenska kriminalroman för uppföljaren Skred.
Motiveringen lyder: ”En stilistiskt kvalificerad och brutalt klarsynt kriminalroman om en glesbygd i förändring.”
Några av de andra nominerade i kategorin var Malin Persson Giolito och John Ajvide Lindqvist.

Årets debutpris gick till Ulf Kvensler för boken Sarek som av juryn beskrivs som "ett klaustrofobiskt kammarspel i oändlig natur, ständigt slingrande mot den oundvikliga katastrofen”.

Barn- och ungdomspriset Spårhunden går till Eva Apelqvist med boken Mörker över skateparken.

Bäst till svenska översatta bok blev Chris Whitaker med Slutet blir vår början i översättning av Maria Lundgren.

Håkan Nesser tilldelades ett så kallat Grand Master-diplom.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.