Tillbaka

DEBATT: Hur ska litteratur från små förlag kunna spridas över huvud taget?

2021-07-23
av Göran Dahlman
Foto: Jessica Ruscello/Unsplash

Är det någon som har ett förslag på hur bokutgivningen ska kunna breddas? Alltså att fler titlar exponeras, inte bara från författare som säljer miljonupplagor. Det skriver Göran Dahlman på Bokförlaget Kärret i ett debattinlägg.

Jag startade ett litet bokförlag på nittiotalet och har hittills givit ut cirka 25 titlar. Under det första decenniet ringde jag runt till samtliga bokhandlare när jag hade en ny titel. De köpte då oftast in 1 - 5 ex. Biblioteken köpte via Bibliotekstjänst i allmänhet in 20 - 60 ex. Detta trots att det handlade om okända eller bara måttligt kända författare. Det var inte särskilt svårt att få en ny bok recenserad i dagspressen. Dessutom fanns på den tiden flera bokklubbar som kunde beställa en hel del ex i ett svep.

Sedan kom nätbokhandlarna och tog succesivt över en allt större andel av försäljningen. Många mindre boklådor tvingades lägga ner. Nästan alla återstående tillhörde någon kedja, enstaka fristående blev kvar. Den största kedjan upphörde med att låta de lokala försäljningsställena själva göra sina inköp – alla inköp skedde genom centrala beslut. Samtidigt ökade de sin marknadsandel bland de fysiska bokhandlarna, där nu en allt större andel av de icke-storsäljande titlarna inte exponerades. De kunde endast köpas via beställning av en kund.
Därpå kom e-böckerna, och kostnaderna för dessas utlåning på biblioteken dränerade möjligheten att köpa in fysiska böcker i hög grad. Och även biblioteken har oftast gått över till att endast göra centrala inköp, och böckerna kan till exempel i Göteborg inte exponeras på en viss filial, eftersom de stannar på den filial där de återlämnas.

Så nu säljer jag nästan ingenting alls i fysisk bokhandel eller bibliotek. Återstår nätbokhandlarna. Det har flutit på under de senaste tiotalet år. Men nu har den största nätbokhandeln beslutat att endast köpa in via grossister, och aldrig direkt från förlag.
En av de största grossisterna vill ha 75 kr/mån per titel i ”pallavgift”, vilket omöjliggör distribution av titlar som inte säljer minst 100 ex/år. (Detta kan gälla bland annat en nischad fackbok som man vill hålla tillgänglig år efter år.)
Till allt detta kommer mångfaldigandet av portot för att själv skicka böcker direkt till kunderna. Det är betydligt dyrare att skicka en bok än att trycka den!
 
Nu återstår bara att hoppas att den andra nätbokhandeln inte genomför en liknande centralisering av inköpen.

Så under 25 år har följande försvunnit nästan helt:
– direktinköp från lokala bokhandlare
– recensioner av okända författares titlar i pressen
– bokklubbar
– biblioteksinköp av smala / i media icke redan omskrivna titlar
– direkt distribution via den största nätbokhandeln.

Är det någon som har ett förslag på hur bokutgivningen ska kunna breddas? Alltså att fler titlar exponeras, inte bara från författare som säljer miljonupplagor.

Göran Dahlman
Bokförlaget Kärret, Göteborg

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.