Tillbaka

»Det är en konstant nedgång«

2016-08-26
av Lars Schmidt
Flera förlag som SvB talat med säger att Storytels ersättning per lyssnad bok sjunker.
Foto: Sara Mac Key

Ersättningen per lyssnad bok har minskat kraftigt från Storytel till förlagen. En av anledningarna misstänks vara att flera personer kan använda samma konto – samtidigt.

Storytels prenumeranter i Sverige är nu uppe i 194 000, enligt företagets senaste kvartalsrapport.

Samtidigt sjunker ersättningen till förlag och författare räknat på varje lyssnad bok. Enligt flera förlag har utvecklingen pågått i över två år. Frågan är känslig. Av rädsla för att stöta sig med Storytel, som både skapat marknaden och i stort dikterar villkoren för strömmade ljudböcker, vill förlagen inte tala öppet. 

Men enligt uppgifter till Svensk Bokhandel rör det sig om en cirka 40-procentig minskning på ett par års tid, trots att royaltyn legat still. I kronor handlar det om en nedgång från omkring 40 kronor per bok till cirka 25 kronor. Den exakta nivån skiljer sig mellan olika förlag beroende på royaltyn, som normalt ligger kring 55 procent till förlag och författare och 45 procent till Storytel.

– Jag vill inte säga hur mycket vi får per bok, men så mycket kan jag säga att det varit en ganska konstant nedgång, säger Lars Brahme på Word Audio Publishing, som har omkring 460 titlar i Storytels katalog.

Lasse Jexell, ansvarig för digital försäljning på Piratförlaget:

– Tyvärr har ersättningen per bok varit sjunkande i ett par års tid.

Flera andra förläggare säger samma sak. 

Att det är först nu missnöjet blivit känt tros bero på att förlagens och författarnas totala intäkter för strömmat ljud vuxit kraftigt tack vare Storytels snabba tillväxt.

– Vi har räddats av att lyssningen ökat så dramatiskt, så de samlade intäktskronorna har fortsatt öka, säger Lasse Jexell. 

Förlagen oroar sig dock för att man närmar sig en punkt där intäkterna per bok sjunker snabbare än det totala antalet abonnenter växer. 

Enligt flera förläggare SvB talat med är den officiella förklaringen från Storytel att varje prenumerant på Storytel lyssnar på fler böcker nu än tidigare. En förläggare berättar att Storytel gett beskedet att »lyssnarna lyssnar dubbelt så mycket« nu.

Men de flesta misstänker att den största orsaken är tjuvlyssning. 

Storytels konton kan användas av flera personer samtidigt. När SvB testar kan tre personer simultant strömma olika böcker, på olika mobila enheter. 

Laddas böckerna ned i så kallat offline-läge möjliggörs simultan lyssning för ännu fler personer. 

– Jag tror att urvattningen handlar rätt mycket om att fler personer lyssnar samtidigt, säger Lars Brahme.

Storytels vd, Jonas Tellander, vill inte svara på frågor kring hur många användare som kan använda ett och samma konto simultant. Inte heller på huruvida ersättningen per lyssnad bok dalat för förlagen, eller vad det skulle bero på. 

I ett mejl till SvB hänvisar Jonas Tellander till »konfidentialitetsklausulen« i Storytels avtal med ljudboksförlagen. Dessutom vill han inte lämna ut »icke-publicerad information«, då Storytel är ett börsnoterat bolag. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.