Tillbaka

Det händer nu i Natur & Kulturs stämning

2021-12-09
av Kalle Laxgård
Pantent- och marknadsdomstolen är inrymd i Stockholms tingsrätt.
Foto: Wikipedia

I måndags skickade Natur & Kultur in en stämningsansökan riktad mot förlaget Mondial gällande påstått plagiat av en av deras kokböcker. Nu har Patent- och marknadsdomstolen tagit ärendet vidare.

Natur & Kultur hävdar att 120 sidor av deras bok Facing heaven plagierats i Mondials kokbok Berättelser och recept: Asiatiska utflykter och oförklarliga avstickare som kom ut i höstas.

I måndags skickade förlaget in en stämningsansökan till Patent- och marknadsdomstolen gällande upphovsrättsintrång. Sedan dess har ärendet registrerats och under gårdagen skickade domstolen också ut stämningen till Mondial. Senast tre veckor från och med mottagandet ska förlaget lämna in sitt svar, förklarar Christel Örtenblad Sköien, domstolshandläggare på Patent- och marknadsdomstolen.

– Därefter kommer deras svaromål skickas till Stiftelsen Natur & Kultur för yttrande.

Att säga hur lång tid det tar innan att sådant här mål avgörs är omöjligt att säga, menar hon. Processen inleds med skriftlig ordväxling, därefter muntlig förhandling och längre fram en huvudförhandling. Det kan ta fler år.

– Och ibland kommer parterna överens under tiden, säger Christel Örtenblad Sköien.

Mondial har tillbakavisat anklagelserna om påstått upphovsrättsintrång.

"Vi har ännu inte tagit del av någon stämningsansökan, men att Natur & Kultur väljer att agera genom att skicka ett pressmeddelande och felaktigt påstå att vi, vår författare och andra kreatörer skulle ha ”plagierat” är naturligtvis djupt beklagligt. För oss är det en tydlig signal om att de genom sin marknadsposition snarare vill tillfoga upphovsmännen skada än att tillvarata någons intressen", skrev förlaget i ett uttalande i måndags.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.