Tillbaka

Dikter i dödsannonser ska ge ersättning

2019-09-05
av TT/Litteratur
Foto: Ann Edliden/TT

Att använda sig av en dikt eller vers för att illustrera en dödsannons när en nära anhörig går bort är vanligt. Men det är inte lika vanligt att upphovspersonen får betalt.

Nu har ett avtal tecknats mellan Sveriges begravningsbyråers förbund (SBF) och Administration av litterära rättigheter i Sverige (ALIS), som ska se till att poeter som skrivit de dikter som används får ersättning.

Frågan har varit omdiskuterad länge och enligt SBF har man uppmanat sina anslutna byråer att inte föreslå skyddade verk i dödsannonser, utan erbjudit exempelvis verser ur bibeln de senaste åren. Trots detta används ändå upphovsskyddade dikter i hög utsträckning.

"Juridiskt sett har det här varit otillåtet. Vi förstår att man inte vill bråka med sörjande om en vers i en annons men om vi vill ha litteraturen och poesin behöver faktiskt de som skapar den, och ofta har det som enda levebröd, ha ersättning för sitt arbete varje gång det används. I vårt samhälle är systemet med upphovsrätt en viktig del i att hålla litteraturskapandet vid liv," säger ordförande för ALIS, Eduard Pröckl, i ett pressmeddelande.

Administrationen kommer att skötas genom webbplatsen familjesidan.se, där de som annonserar på sidan får upphovsrätten reglerad. Det innebär att alla dikter som publiceras genom en auktoriserad begravningsbyrå får upphovsrättspengar. Om dödsannonserna i stället går direkt via tidningen som publicerar dem gäller inte avtalet.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.