Tillbaka

Diplomatparet tar över bokhandeln i Trosa

2021-08-13
av Kalle Laxgård
Helena Vazquez Sohlström till vänster, tillsammans med tidigare ägare.
Foto: Privat

Hon har mäklat fred i Kosovo. Han klev nyligen av som Sveriges ambassadör i London. Men nästa steg är redan klart – nu har Helena Vazquez Sohlström och Torbjörn Sohlström köpt Trosa bokhandel.

– Vi kanske inte är den typiska… Vi är helt vanliga fullt fungerande människor men vi gillar äventyr – och det här är ett nytt äventyr för oss, säger Helena Vazquez Sohlström. 

Hon fortsätter:

– Det är också superviktigt att den här bokhandeln finns kvar.

Helena Vazquez Sohlström växte upp i Trosa och handlade själv böcker i bokhandeln som barn. Butiken kallar hon ”en institution”.

När hon och de andra två delägarna, hennes man Torbjörn Sohlström och deras vän Catherine von Heidenstam, i våras såg att bokhandeln skulle säljas tog de chansen.

– Jag brukar säga att varje samhälle med självaktning har en bokhandel, säger Helena Vazquez Sohlström.

Trosa bokhandel ingår i Ugglan och hör till de lokala boklådor som fick ett tydligt uppsving under pandemin. 2020 ökade omsättningen från 7,1 miljoner kronor till 8,2. Vinsten landade på drygt en halv miljon kronor.

Sedan övertagandet i somras har butiken fått tre ägare där ingen har en traditionell bokhandlarbakgrund. Helena Vazquez Sohlström själv har en internationell karriär inom freds- och säkerhetsfrågor bakom sig och har bland annat verkat inom FN och EU i Kosovo och Kirgizistan. Torbjörn Sohlström var till nyligen Sveriges ambassadör i Storbritannien innan paret valde att flytta hem. Även Catherine von Heidenstam, i dag pensionär, arbetade likt paret Sohlström under Utrikesdepartementet. Bland annat som ambassadör i Tunisien och Tjeckien.

– Jag jobbar med freds- och konfliktfrågor och då handlar det mycket om problemlösning, strategi, hur gör man det omöjliga möjligt. Jag tänker att det är lite samma med bokhandel. Det är onlinehandel, Amazon och allt möjligt, så hur får man bokhandeln att fungera? Men både jag, Torbjörn och Catherine är ju bokälskare också, säger Helena Vazquez Sohlström.

I förvärvet medföljer personalen, som ska fortsätta sköta den dagliga driften.

– Vi kommer inte att jobba här på plats varje dag, utan driver affären och kommer att vara här på helger och så, förklarar Helena Vazquez Sohlström.

Hon fortsätter sitt arbete som enhetschef på Folke Bernadotteakademin, en myndighet under Utrikesdepartementet. Även Torbjörn Sohlström fortsätter inom UD.

Vad gäller bokhandeln ligger deras fokus inledningsvis på att sätta sig in i verksamheten.

– Vårt mantra är att vi löser en sak i taget. Vi har en långsiktig vision om att det här ska vara en levande butik, med bra utbud, och där folk i Trosa ska känna sig fortsatt välkomna och hitta det de behöver, säger Helena Vazquez Sohlström.

Ni är alla väldigt internationell engagerade. Kommer det att märkas på bokhandeln?

– Oj, det vet jag inte. Kanske att vi tar in litteratur eller författare som vi stött på. Vi har funderat på författarkvällar så småningom och kanske ta in personer vi stött på. Det är mycket möjligt.

Bokhandeln hade ett starkt år i fjol. Tror du att trenden fortsätter även när pandemin går tillbaka?

– Att det blev ett så bra år beror helt på Trosabornas stöd och engagemang. Utan dem blir det inte så. Förra året visar hur mycket de uppskattar bokhandeln och vill ha den kvar. Så kan vi fortsätta i samma anda som Kerstin & Kerstin kommer det att gå bra.

Paret Sohlström har själva hus i Trosa och är väl förankrade på platsen. Helena Vazquez Sohlström återkommer ofta till hur viktig bokhandeln är för staden.

– När vi berättat för våra vänner att vi gör det här – vi har lite vänner inom affärsvärlden, sådana som genererar mycket kapital – så säger de: ”Ni har alltså skaffat den av emotionella skäl?”. De tycker inte att det är en jättebra investering, haha. Men det tycker vi!

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.