Tillbaka

Dom väntasom fasta bokpriser

1997-02-21
av SvB
Kampen de fasta bokprisernas vara eller icke vara är i full gång i England och har nått rättsväsendet.

lturarbetare av alla sorter engagerar sig i frågan om de fasta bokpriserna. Litteräre nestorn Auberon Waugh varnade i förra veckan i domstolen om faran att bästsäljarkulturen kommer att bringa den seriösa litteraturen på fall. Waugh hävdade i rätten att en återgång till fasta bokpriser skulle rädda läs- och skrivkunnigheten i Storbritannien. Annars kommer förlagen frestas att ge ut bästsäljare av låg klass på bekostnad av god litteratur.
- Prisnedsättning på bästsäljare skapar en oacceptabel prisskillnad mellan skräp och böcker värda namnet. Jag anser verkligen att det borde ligga i nationens intresse att behålla de fasta bokpriserna, hävdar Auberon Waugh.
Skådespelsförfattaren Tom Stoppard engagerar sig också i frågan och menar att vissa bokhandlars existens kan äventyras av den fria prissättningen. Han kan visserligen tänka sig att köpa böcker i snabbköpet, men föredrar bokhandeln.
- Det känns skönt att leva i en värld där jag kan handla böcker av kunnig och engagerad personal. Istället för att konfronteras av människor som inte bryr sig om ifall det är böcker eller cornflakes de säljer. Stoppard fortsätter:
- När en författare inte kan överleva, är det även en tanke som går förlorad. Om du inte kan sprida det ord du önskar skriva är det ingen idé att skriva ner ordet, eller ens tänka tanken. Om man hävdar att det ligger i allmänhetens intresse att sänka priserna på de mest populära böckerna, så är det i den populärbokläsande allmänhetens intresse att priserna sänks.
Sista ordet är inte sagt ifrågan om det fasta bokprisets försvinnande. Dom meddelas före påsk, enligt The Bookseller (jan/febr 1997).

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.