Tillbaka

Efter ägarskiftet – det är Ordfronts plan framåt

2022-03-29
av Kalle Laxgård
Pelle Andersson tar över som huvudägare för Ordfront förlag.
Foto: Sara Mac Key

Pelle Andersson blir – i det närmaste – ensam ägare till Ordfront. För honom själv är det ett stort steg. Utåt hoppas han att det inte ska synas.

– Vi ska fortsätta vara Ordfront, säger han.

Det började med att Dag Hernried sade att han ville trappa ner. Senare i år fyller Alfabetas förläggare 70 år.

I slutet på hösten gick arbetet med att hitta en lösning in i en mer intensiv fas.

– Så frågan var då om vi skulle sälja Ordfront och förlaget skulle ingå i en annan koncern, eller om jag skulle våga att ta steget att ta över. Och det bestämde jag mig för strax före jul, säger Pelle Andersson.

Han blev delägare redan 2011. Den största delen av Ordfront har dock ägts av Alfabeta och Dag Hernried. Efter ett årtionde där många av Ordfronts bokslut kantats av röda resultatsiffror säger han att tidpunkten nu känns rätt att dra sig tillbaka.

– Det har varit en ganska tuff resa och det har tagit många år för att få det på rätt köl. Nu har förlaget en annan bärkraft själv och då är det ett bra tillfälle att dra sig undan, säger Dag Henreid.

Har det varit värt all möda och alla satsningar?

– Utgångspunkten var att jag tyckte det var viktigt att Ordfront fanns kvar och Ordfront finns ju kvar. Men nu kan Pelle få driva vidare det själv.

I ett pressmeddelande som gick ut under tisdagen säger Dag Herneid också att ”det känns väldigt bra att lämna över ägandet i Ordfront”.

Vad det betyder rent konkret är affärshemligheter, säger Pelle Andersson.

– Det innebär att jag tar över, men det är hemligt hur alla avtal ser ut och hur mycket pengar som fördelats. Nu äger jag förlaget i princip till hundra procent, men där Introvert Kapital AB kommer att ha ungefär fem procent sen.

Introvert Kapital AB blir därmed Ordfronts delägare, en delägare som vill vara ”relativt anonym”, enligt Pelle Andersson.

– Det är Sanji Tandan, Stefan Sandén, Anders Palm och Mattias Ewald som har det bolaget ihop och investerar i olika saker. Mycket ljud och ljudstudios, så därför passar det oss ganska bra.

Ordfront/Galago sitter i samma lokal som Alfabeta i dag. Alfabeta har i sin tur bildat bolag med Lilla piratförlaget. Hur löser ni lokalfrågan?

– Ordfront och Galago kommer att hitta en egen lokal i Stockholm, säger Pelle Andersson. Det blir så fort vi hittar en, men det sker före sommaren i alla fall. Jag tror inte att vi sitter kvar. Det skulle vara om någon annan vill sitta med oss, men planen är att hitta något eget.

Det är en risk du tar med den här affären. Alfabeta räddade er undan många förlustår. Vad händer nästa gång det svajar?

– Det kommer inte att svaja, det är det! Nej, men det har gått väldigt bra i två år nu och vi har inte behövt Alfabetas pengar på flera år egentligen. De har varit en trygghet och en stabil ägare som tagit ansvar, men de har inte alltid behövt punga in en massa pengar. Så jag tror vi klarar det här själva, det kommer att rulla.

Finns det en kassa om det skulle behövas?

– Vi har ju ett visst överskott i bolaget och ett visst internt kapital så vi ska klara oss. Det ska inte vara något problem.

Kommer vi märka någon skillnad på Ordfront med en så här hög andel Pelle Andersson?

– Jag hoppas att det inte blir så, haha! Jag hoppas att jag ska fortsätta lyssna på mina medarbetare, det vore katastrof annars. Planen är att vi ska vara precis som förut och fortsätta på den inslagna vägen. När vi de senaste åren haft våra stora framgångar med våra trädgårdsböcker, kokböcker, allt ljud, så känns det som att förlaget tagit sig till en ny nivå. Vi har klarat den digitala omställningen och förlaget är nu rustat att klara sig framåt. Så det ska vi fortsätta göra. Vi ska fortsätta vara Ordfront.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.