Tillbaka

Efter PRH:s avhopp – hur påverkas expansionsplanerna?

2020-02-14
av Kalle Laxgård
Foto: Duangphorn Wiriya/ Unsplash

Penguin Random House lämnar alla streamingtjänster med obegränsad lyssning. Hur kommer det att påverka de svenska tjänsternas expansioner ute i världen?

De senaste åren har de svenska streamingtjänsterna gått på export. Med olika strategier och i olika omfattning har Storytel, Bookbeat och Nextory lanserat i en rad nya länder världen över.

En av de viktigaste frågorna för etablering på en ny marknad handlar om tillgången på bra innehåll – böcker. Just den saken aktualiserades när Penguin Random House, världens största allmänutgivande förlagshus, tog beslutet att lämna alla prenumerationstjänster där läsarna har tillgång till obegränsad läsning.

När PRH:s nya strategi blev offentlig i januari förutsåg Bookbeats vd Niclas Sandin i SvB att konsekvenserna i Sverige skulle bli små. Endast omkring 10 procent av lyssningen i tjänsten är på engelska titlar – vilket gör att förhållandevis få prenumeranter drabbas av avhoppet.

Samma sak menar han gäller för merparten av alla övriga marknader Bookbeat finns på.

– När vi drog i gång vår expansion sade vi att det viktigaste för varje enskild marknad är att få i gång den lokala affärsverksamheten, att få dem att producera böcker. Vi behöver lokalt innehåll. PRH har mest påverkan på engelskt innehåll, som har en väldigt liten lyssning när en marknad blir mer mogen, säger Niclas Sandin.

Samtidigt finns några undantag. Under 2019 lanserade Bookbeat på 24 europeiska marknader, varav en var Spanien. Där har PRH även flera starka förlag med lokal utgivning.

– Då påverkar det såklart, där är PRH ett av de främsta förlagen. Och just nu har vi heller inga planer på kort sikt att investera väldigt mycket för tillväxt i Spanien. Men det här är en del av vår initiala strategi: Vi måste känna av på vilka marknader det finns intressen från lokala förlagsverksamheter. Vill de producera ljudböcker och framför allt, kommer de vilja släppa dem till vår typ av modell? Det påverkar såklart var vi lägger fokus, säger Niclas Sandin.

De stora anglosaxiska förlagen har länge varit skeptiska till prenumerationstjänster. 

Att man inte fick med sig de stora förlagshusen var också anledningen till att Bookbeat 2018 bromsade sin satsning i Storbritannien. Varken Storytel eller Nextory har ännu valt att etablera sig i ett primärt engelsktalande land.

Den största tjänsten i Sverige, Storytel, är störst även utomlands.På SvB:s två frågor:

* Att PRH drar tillbaka sina titlar, vad betyder det för er utlandsexpansion?

* Storytels aktievärde bygger på en förväntan på att ni ska växa globalt. Finns det en risk att det här gör att etableringen kan gå långsammare än vad marknaden förväntar sig?

svarar Dan Panas, kommunikationschef på Storytel:

– Storytel presenterade så sent som i mitten av januari en mycket omfattande och realistisk expansionsplan för de kommande tre åren på vår Kapitalmarknadsdag – och det är den som gäller. Om PRH specifikt, kan jag bara säga att vi aldrig vill bidra till spekulationer om andra företags affärsutveckling eller framtidsplaner – oavsett om vi har avtal med dem eller ej.

I expansionsplanen – som fastslogs efter PRH:s beslut – ingår bland annat att lansera på ytterligare 1–3 marknader under 2020 och i över 20 nya länder till 2023. Det sistnämnda skulle innebära en dubblering mot i dag.

 

Eftersom Nextory inte befinner sig på en engelskspråkig marknad tror inte vd Shadi Bitar att PRH:s beslut kommer att påverka företaget i någon större utsträckning.

Sedan i fjol finns dock alla de tre svenska tjänsterna i Tyskland – hemlandet för PRH:s ägare Bertelsmann. Det är också ett land där Amazons ljudbokstjänst Audible – som inte erbjuder obegränsad lyssning och därför kan erbjuda PRH:s böcker – är marknadsledande.

Men inte heller i Tyskland tror Shadi Bitar att bristen på PRH:s böcker kommer att spela någon avgörande roll.

– I Tyskland har förlagen inte kommit lika långt i digitaliseringstänket som Sverige. Penguin Random House Tyskland var från början väldigt restriktiva kring det digitala. Eftersom det handlar om så få böcker kommer det därför inte göra någon skillnad, säger Shadi Bitar.

Ytterligare två frågor PRH:s beslut gett upphov till är om bolaget har planer på att starta en egen tjänst, samt om fler av de stora förlagen kan följa efter och plocka bort sina titlar.

När SvB frågar PRH förnekar företaget att det skulle finnas några planer på en egen streamingtjänst.

På frågan om han tror att fler förlag också kan välja att överge tjänster med obegränsad lyssning, säger Ed Nawotka – redaktör för amerikanska Publishers Weekly och som i 20 år bevakat utvecklingen i bokbranschen – att det är sannolikt.

– Jag tror det eftersom de flesta av de stora föredrar en à la carte-modell för ljudboksförsäljning. Det är helt enkelt prenumerationen, ”allt du kan lyssna på”, som de protesterar mot, säger Ed Nawotka till SvB.*

Det är en fråga Niclas Sandin, vd för Bookbeat, inte vill spekulera i. Några signaler om att fler skulle vilja lämna har han inte fått. Relationerna med förlagen är goda.

Shadi Bitar tror inte att vi kommer få se fler avhopp. 

– Det är ju så inom digitalisering, att vissa förlag i länder där man inte kommit riktigt lika långt inte vet hur de ska göra. Men vi är övertygade om att det här är framtiden, att man vill läsa och lyssna digitalt.

Är du övertygad om att det också kommer vara i den obegränsade formen?

– Ja, absolut. Det är vad kunderna efterfrågar.

*Läs en längre intervju med Ed Nawotka här.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.