Tillbaka

”Efterfrågan på böcker större än vi anat”

2020-05-14
av Kalle Laxgård
Håkan Rudels, vd Bonnier Books.
Foto: Sara Mac Key

När coronakrisen smällde till räknade Bonnier Books med att förlora upp mot en miljard i omsättning. Två månader senare ser det inte längre så ut.

– Vi hade ordentligt fel – åt rätt håll, säger vd Håkan Rudels.

Coronapandemin har inte slagit lika hårt mot Bonnier Books som man först förutspådde. Då, i mitten av mars, räknade koncernen med att tappa upp mot en miljard i omsättning under krisen.

– Men utifrån vad vi vet i dag – och med förbehållet att det kan komma en andra våg och att allt möjligt kan hända – så ser det inte ut att vara så illa som vi först trodde, säger Håkan Rudels.

2019 ökade Bonnier Books – Bonniers internationella bokverksamhet – omsättningen från 5,5 till 5,8 miljarder kronor. Vinsten ökade med 102 miljoner (EBITA) till 250.

Men att uttrycka sig generellt om läget för bokverksamheten just nu är svårt, säger Håkan Rudels. Marknaderna skiljer sig kraftigt åt. Förenklat är det huvudsakligen tre faktorer som påverkar hur förlagen påverkas av corona, menar han: landets restriktioner, digital andel av den normala försäljningen och hur utvecklad e-handeln är på den enskilda marknaden.

– Vi har genomgått olika faser från 14-15 mars till nu, där Polen var snabbast att stänga ner mycket och vi tappade i princip 50 procent av omsättningen. Sedan kom Tyskland, sedan England. Våra marknader har aldrig befunnit sig i samma situation utan har varit i olika faser hela tiden, säger Håkan Rudels.

Med förbehållet att krisen är långt ifrån över ser det i dagsläget dock bättre ut än i mitten av mars.

– En sak vi lärt oss i detta är att böcker och litteratur är starkare än vad jag tror att någon trodde. På de flesta av våra marknader har fysisk bokhandel varit helt stängd. Trots det minskar omsättningen inte alls i paritet med det. Det är ett styrkebesked.

Starkast har utvecklingen varit i Finland, där försäljningen ökat varje månad 2020 jämfört med föregående år, till följd av den digitala utvecklingen i landet. I Tyskland, där skolorna varit helt stängda, har Bonniers sett en omvänd coronaeffekt i form av kraftigt ökad barnboksförsäljning. Tuffast just nu är Polen och Storbritannien – två stängda länder.

– I England är vi heller inte lika starka digitalt som på andra marknader så det kan vara Bonnier Books–effekter också, säger Håkan Rudels.

Att förlagen hittills klarat sig bättre än förväntat beror bland annat på en omställning av organisationen och fokus på vissa kanaler, främst digitala, e-handel och på vissa marknader också varuhus.

– Men, återigen: Efterfrågan på böcker och litteratur är större än vi anat. Den initiala reaktionen överallt var: Fysisk bokhandel är stängd, det är kört. Och det är klart att det är ett jättehårt slag, för vissa typer av litteratur är det tungt som satan, men sett till hur vi förflyttade oss är smällen inte lika hård som förutspått. I alla fall inte för vår del.

Ni uppskattade att ni skulle tappa upp mot en miljard på krisen. Hur har det sett ut hittills?

– Jag har bara officiella siffor för två veckor i mars ännu, men vi kommer tappa omsättning för mars och i april. Det gör vi absolut. Upp mot miljarden var räknat på helår och vi tror inte att marknaden är tillbaka på normalt läge under hela 2020. Så det kan ju bli så att vi hade fel i korta perspektivet men får rätt i långa, det vill säga att det blir trögare återhämtning. Så att prata om det blir lite som att gå på nattgammal is.

Den stora frågan nu, anser Håkan Rudels, är hur arbetet ska skötas efter krisen.

Han ställer upp en rad frågor. Hur stor del av förlagens intäkter kommer från fysiska eller digitala återförsäljare – och känns det tryggt? Borde fördelningen fysiska och digitala författar-events jämnas ut? Kommer alla mässor och fysiska möten att fortsätta äga rum?

I normala fall reser Håkan Rudels varannan vecka i jobbet. I framtiden räknar han med att stryka åtminstone hälften av sina fysiska möten.

– Behöver vi så stora kontor? Behöver vi lika många platser som medarbetare? På en vecka hade vi 2 000 medarbetare som jobbade hemifrån i sju olika länder, vilket vi inte alls var förberedda för. Men det gick ju enormt mycket bättre än vi trodde, säger Håkan Rudels.

Bland alla frågetecken är det en sak han är säker på:

– Att nu tänka: Vad skönt när corona är över så vi kan återgå till det normala, det är nog det största misstaget man kan göra.

 

* Efter att den här intervjun gjordes stod det klart att Bonnier Books förvärvat Strawberry publishings förlag i Sverige och Danmark. Läs mer om det här.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.