Tillbaka

Ekonomisk förlust för årets Nobelpristagare

2019-10-09
av Sophie Tanha
Foto: Claudio Bresciani/TT

På grund av den svaga kronan får årets Nobelpristagare mindre pengar än tidigare. Störst förlust gör personen som tilldelas 2018 års litteraturpris i år i stället för under fjolåret.

Om årets prissumma på 9 miljoner kronor växlas till dollar skiljer hela 86 000 dollar, eller motsvarande 850 000 kronor, jämfört med om samma summa hade delats ut i fjol då den svenska kronan stod högre i kurs. Detta rapporterar DN.

När 2016 års pris i litteratur delades ut till Bob Dylan året därpå låg prissumman på 8 miljoner kronor. Men – omvandlat till dollar motsvarade summan 923 000 dollar vilket innebär att prispotten de facto var högre än dagens 9 miljoner. 2018 och 2019 års Nobelpristagare i litteratur tillkännages på torsdag.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.