Tillbaka

En gigant har gått bort

2022-04-26
av Daniel Soutine
Gudmund Hamrelius.
Foto: Ola Kjelbye

Den 11 april avled Gudmund Hamrelius, 91 år gammal. Under sina 65 år i branschen kom han att bli en av landets mest välkända bokhandlare. I ett minnesord tecknar den tidigare kollegan, Daniel Soutine, ett porträtt av sin vän sedan mer än 30 år.

Om man skulle vilja ha den perfekte bokhandlaren som huvudperson i en film vore Gudmund Hamrelius den självklara förebilden.

En av de första gångerna jag träffade Gudmund var på Grand Hotel i Stockholm där han hjälpte Taschen förlag att etablera sig i Sverige. Han ställde alltid upp för nya förlag och boklådor med sina goda råd och kontakter. Han var aktiv i styrelsen för Skånekretsen av Bokhandlareföreningen i många decennier och deltog alltid i kretsens sammankomster och resor. Han var också en tillgång i JB-gruppen där han njöt av att träffa bokhandlarna från hela riket. Gudmund var en influencer innan termen myntades, fast ansikte mot ansikte.

Vid en ålder när de flesta av oss börjar tänka på pensionen skapade Gudmund tillsammans med sin fru Elisabeth en av Sveriges finaste boklådor i Malmö. Med stil, kvalitet, utbud och kunskap blev den snart en bokhandel som skåningar och inte minst danskar vallfärdade till. 

Gudmund var en gentleman vid alla tillfällen och älskade att prata med folk, lika mycket som han uppskattade att lyssna. Hans egna åsikter stod aldrig i vägen, utan han tog till sig andras sätt att se på saker och ting. Han var mycket sällan arg. Ett kort, ”jag tycker inte om det” brukade räcka. Vid svåra situationer kunde man höra ‘förfärligt!’ men inte mer. Hans respekt för andra människor var ovanligt stor, likaså hans tålamod i mindre roliga situationer: En äldre dam vandrar vilse i bokhandeln med en julklappslista i handen. Gudmund ber henne vänta i soffan medan han springer runt hela butiken på jakt efter de tretton titlarna på listan. Han lämnar henne sedan för att titta på böckerna i lugn och ro. Hon är mycket tacksam, berättar hon efter 20 minuters bläddrande. ”Om du vill så kan vi slå in dem som julklappar,” säger Gudmund. ”Nej, det slipper ni,” svarar damen, ”jag ska hem nu och beställa dem på nätet, som man gör nuförtiden.” Situationen är inte ovanlig i en bokhandel. Vi bokhandlare brukar pressa ned den galna Basil Fawlty inom oss, medan Gudmund däremot gratulerade damen till ett bra val och önskade henne god jul vid dörren. Han berättade detta bara som ett exempel på kundernas förändrade beteende, inte som en källa till irritation.

Gudmunds kärlek till och kunskap om böcker var bred och djup. Han sökte kvalitet i böcker, som med så mycket annat i livet. Vi kollegor inspirerades alla av Gudmunds bild av att det är ett privilegium att arbeta i böckernas fantastiska värld. Det är knappast konstigt att så pass många bokhandlare såg Gudmund som mentor, som ledstjärna. Och inte bara bokhandlare. Många som jobbade på förlag fick också lyfta ögonen från kalkylprogram för att på nytt omfamna Gudmunds syn på litteraturens värde. Det var inte sällan att hans förslag till översättning av utländska titlar togs upp av förlagen.

För Gudmund var skönlitteratur en levande konstart som följde med honom som en god vän. Vid en av de över trettio resor till London vi gjorde tillsammans för att köpa böcker på mässorna, satt vi på övre däck på en dubbeldäckare. Vår buss stannade och en buss från motsatt riktningen stannade bredvid oss. Jag tittade på passagerarna som satt knappt en meter ifrån oss. ”Vet du vad jag tänkte på?”, frågade jag när bussen kom i gång igen. ”Jag tänkte på precis samma sak”, sa Gudmund. Ingen av oss nämnde att vi refererade till Vikram Seths An Equal Music, en roman han älskade.

Vi har förlorat en kär och generös kollega som i så många år kämpade för bokens plats i det svenska kulturlivet. Jag saknar oerhört mycket min gode vän och reskamrat som alltid hade ett leende på läpparna och ett positivt, till och med upplyftande, sätt att se på alla och allt. Hans entusiasm och glädje gjorde inköpsresor till en fest. Sedan han slutade följa med till London har jag saknat honom skarpt redan på Kastrup. Bokbranschen har blivit fattigare. En gigant har lämnat scenen. 

Daniel Soutine, tidigare ägare av Kristianstads bokhandel och vän till Gudmund Hamrelius

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.