Tillbaka

”En given julklapp”

2021-10-07
av Kalle Laxgård
Abdulrazak Gurnah har nått Bokvärlden. Theresa Benér säljer första boken.
Foto: Michael Lundberg

”Aldrig hört talas om”. Men också: ”Roligt med ett helt nytt författarskap!”

Landets bokhandlarkår är över lag upplivad över valet av Abdulrazak Gurnah som årets Nobelpristagare.

En grupp kunder hade samlats inne på Bokvärlden vid Fridhemstorget i Malmö lagom till klockan 13. När Mats Malm läste upp Abdulrazak Gurnahs namn var det till idel förvånade ansikten. Böcker av den nyblivne Nobelpristagaren hade bokhandeln inte heller.

Då plockade ägaren Theresa Benér upp telefonen.

– När jag såg att det var Celanders visste jag att de ligger i Lund. Jag hade kontakt med Henrik Celander förra året, då talade han om att tömma sina lager och avsluta verksamheten. Jag har en bil som tar mig dit på 25 minuter.

Nu, en dryg timme senare, sitter hon i bilen tillbaka till bokhandeln.

– Jag har fått med mig ett byte på två påsar, kanske 30 böcker. Jag träffade en glad förläggare som var belägrad av media och hans vänliga fru som hjälpte mig.

Theresa Benér är glad över Akademiens val.

– Jag har inte läst Gurnah alls, det blir ett nytt författarskap jag får lära känna. Och jag litar så mycket på Celanders, jag vet att de kämpar så hårt och därför bara ger ut det som de vet är kvalitet, säger hon.

Abdulrazak Gurnah är en överraskning och nytt namn för långt fler än bara Theresa Benér. Ingen av bokhandlarna SvB talar med har tidigare hört talas om författaren från Zanzibar.

– Hur stavas det? 

Nicklas Björkholm, ägare till Hedengrens, redogör för sin första reaktion när pristagaren tillkännagavs. Den erkänt välsorterade bokhandeln i Stockholm kunde snabbt konstatera att de inte hade några böcker inne av honom. 

– Vi har haft, men inte i dag. Genom åren har vi sålt kanske nio exemplar av Paradiset.

Hur ska man se på den siffran?

– Det är väl rätt bra egentligen, för att vara av en tämligen okänd författare. På engelska har vi sålt mer, men inga mängder. Det är en ny författare för mig och det är ju jättekul, man får något nytt att läsa. Jag tror stenhårt på det här, även ur en kommersiell synvinkel.

Några kvarter bort från Hedengrens, inne på Akademibokhandelns flaggskeppsbutik på Mäster Samuelsgatan, uppfattade Lars Dahlbäck vare sig en ”synbar eller hörbar reaktion” från kunderna som följde tillkännagivandet.

– Och det berodde väl på att det var en för de flesta ganska okänd författare, säger Lars Dahlbäck, säljare.

Butiken hade fem exemplar av Afterlives, Abdulrazak Gurnahs senaste roman, inne. De engelska böckerna försvann på nolltid.

– Sedan ringde alla andra butiker hit och frågade om vi hade kvar något. Optimister!

Medan Både Theresa Benér och Nicklas Björkholm ser Nobelpristagaren som en given bokhandelssuccé är Lars Dahlbäck mer kluven.

– Det är ändå en prosaförfattare och därmed lättare, även om vi sålde bra av Louise Glück. Men det är svårt att sia om. Det kan vara intressant för folk att få en inblick i ett annat mindset, det afrikanska, än det europeiska och nordamerikanska perspektivet, säger han.

Även Martin Ayres, Hälsingebok, tycker det är svårt att spekulera i Abdulrazak Gurnahs kommersiella kraft. Att han är okänd behöver inte ligga försäljningen i fatet, menar Martin Ayres.

– Det handlar mer om vad som skrivs i media om honom och hur man lyfter fram hans böcker.

Ännu mer tveksam är Lotta Daniels, delägare i Vimmerby bokhandel. Åtminstone vad gäller för sin egen butik.

– Vi tror inte att vi kommer att sälja så jättemånga exemplar av honom. Vi bor i en ganska liten stad, och även om Louise Glück gick ganska bra brukar Nobelpristagarna inte gå särskilt bra här. Men vi får se hur det går.

Om samma Nobelpristagare säljer lika bra i fysisk bokhandel som i nätbokhandeln är svårt att säga. Men redan en timme och 40 minuter efter tillkännagivandet anser Sakari Luovio att han fått bekräftat att det kommersiella intresset för Abdulrazak Gurnah är stort. Vid tiden har Adlibris redan sålt böcker för ett par hundra tusen sedan tillkännagivandet, säger han.

– Det här blir en given julklapp. Det är en tillräckligt kommersiell författare för att sälja som tusan, säger Sakari Luovio, nordisk försäljningschef på Adlibris.

Han har själv inte läst någon av Gurnahs böcker.

– Men det jag läst om honom nu är att hans böcker verkar andas stor medmänsklighet och borde vara lättare att ta till sig än lyrik eller dramatik.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.