Tillbaka

Ersatz hackat: ”Skitjobbigt”

2022-09-16
av Kalle Laxgård
Ola Wallin.
Foto: Pixabay, Wikipedia

Både Ersatz Instagram och förläggaren Ola Wallins personliga Facebook-konto har hackats.

– En ganska allvarlig attack, säger förläggaren Ola Wallin, som själv misstänker ryska nättroll efter en av förlagets senaste bokutgivningar.

Hackningen inträffade på måndagskvällen.

– Förlagets Instagram-konto blev helt borttaget. Det var bara borta. Och det enda jag möter nu när jag försöker komma åt det är en text om att ”brotten blabla som förlaget begått på den här sidan gör att kontot nu är inaktiverat”, säger Ola Wallin.

Även hans privata Facebook-konto, som var sammankopplat med förlagets Instagram, är spärrat.

– Det är skitjobbigt faktiskt. Det har varit så här sen i måndags och det är omöjligt att få tag på någon. Det är som en enda stor vägg utan ingångar.

Ola Wallin säger att kontona byggts upp under många år och att Ersatz Instagram-konto, med ”några tusen följare”, är en av förlagets viktigaste marknadsföringskanaler. Han kopplar själv samman hackningen med den senaste tiden händelser. Nyligen gav Ersatz ut den ryske författaren och regimkritikern Arkadij Babtjenkos uppmärksammade Rysslands förlorade seger.

– Det har varit en massa troll i kommentarsfälten till de inläggen vi haft på Facebook och Instagram. Det är bara spekulation att det här sker därför, men det är första gången på 15 år vi drabbats av något sådant här, och det är precis nu det händer. Det känns inte som någon slump, säger Ola Wallin.

Vad har skrivits?

– Det är typisk dålig svenska, sådant som ”ni bara ljuger”, ”det är bara skit”, ”ni är russofober”. Du vet, bara nonsens och hat. Sen är det massa gubbar som skrattar åt kommentarerna och tittar man på de profilerna är det helt opersonliga personer. Man känner att det är konstruerade användare.

Ola Wallin pekar på hur viktiga sociala medier har blivit för kommunikation och marknadsföring – och hur svåra de globala jättarna är att nå när det är kris. Själv blev han lovad svar inom 24 timmar.

– Och nu har det gått flera dygn. Man undrar lite hur den här offentligheten funkar egentligen. Var vänder man sig när det händer en sådan här grej?

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.